Navike koje pogoršavaju kvalitet sna

Postoje mnogi saveti za kvalitetno spavanje, ali nije tajna samo u opuštajućim kupkama i toplim čajevima. Neke od svakodnevnih navika mogu imati negativan uticaj na san i ometaju telo u pravilnom opuštanju.

Često se preporučuje čitanje knjiga, slušanje zvukova kiše i slične metode opuštanja pred spavanje. Ipak, čak i nakon primenjivanja svih saveta, mnogima je teško da se osete spokojno i da zaspu, pa da odmorni dočekaju sledeći dan. Nekoliko nesvesnih navika koje skoro svi rade mogu biti uzrok ''budnog'' uma kada je vreme za odmor.

Obavljanje poslova i obaveza iz kreveta ili spavaće sobe

Tokom rada od kuće, dobro je imati ''poslovni kutak'' iz kojeg će se obavljati sve obaveze, makar to bila trpezarija ili dnevna soba. Krevet i spavaća soba moraju asocirati mozak na odmor i opuštanje, jer podsvesno može uticati na kvalitet sna. Ako je um i dalje ''aktivan'' i spreman na rad, jer je krevet nakratko bio i radni prostor, teže je poptuno opustiti se i zaspati.

Intenzivne večernje vežbe

Trening u večernjim satima je mač sa dve oštrice. Ponekada zaista pomaže i prirodno iscrpi telo, ali nekada ima suprotan efekat. Aktiviranje tela neposredno pred spavanje će ''probuditi'' mozak i spavanje postaje izazov. Pored toga, telo svakako ostaje iscrpljeno od fizičkog napora. Pred spavanje je najbolje odraditi lakše vežbe i istezanje, kako bi se telo opustilo pred san. Ako je moguće, u spavaćoj sobi ne bi trebalo raditi bilo koje vrste treninga, jer se može desiti sličan efekat kao sa obavljanjem poslova iz kreveta - mozak će prostor asocirati sa napornim aktivnostima.

Redovno uzimanje lekova za spavanje

Bez preporuke lekara, tablete za spavanje mogu postati veoma nezdrava navika, koja može ozbiljno da šteti telu. Ponekada zaista jesu poslednja opcija, ali čak i tada je preporučljivo savetovati se sa profesionalcem, bez obzira na jačinu doze. Lekovi za spavanje mogu imati mnoge neželjne efekte i mnogi se osećaju umorno i malaksalo naredni dan, jer dejstvo tablete i dalje traje. Dolazi do paradoksa i sledeći dan je telo ponovo umorno, čak i pored spavanja. Patrik Fuler, stručnjak za san na Hardvardu, smatra da ovakvi lekovi mogu dovesti do ozbiljne zavisnosti i da ih ne treba olako uzimati.

Kofein pred spavanje

Iako je jedan od opšte poznatih saveta, mnogi ga ne prate, jer su kafa i čaj svakodnevna mala zadovoljstva kojih se niko ne želi odricati. Ipak, mogu imati veliki uticaj na san, čak i do pet ili šest sati pred spavanje. Kod ljudi koji su izuzetno osetljivi na kofein, samo jedna šolja kafe, čak ako je popijena u prvoj polovini dana, može izuetno uticati na telo. Postoje dve opcije - poptuno odricanje, ili pronalaženje alternative. Postoje čajevi i kafe koje su podjednako ukusne i ne sadrže kofein. Takođe, dobro je napraviti ekperiment i proceniti da li je lakše zaspati nakon dva ili tri dana bez konzumiranja ovih napitaka.