Kako postepeno primenjivati minimalizam u enterijeru

Često se promovišu pozitivne strane minimalističkog dizajna i rasporeda u životnom prostoru, ali odakle zapravo početi? Pored toga, nije lako otarasiti se pojedinih voljenih predmeta zarad određene estetike. Srećom, postoji nekoliko rešenja koje svako može primeniti.

Minimalizam je danas jedan od najvećih simbola luksuza, pogotovo kada je u pitanju dizajn enterijera. Pročišćenost, kvalitetni materijali i prostranost su glavni simboli trenda. Iako mnogi žele da pokušaju da preurede svoj prostor na ovaj način, brzo odustanu, jer postoji pretpostavka da minimalizam znači odricanje od omiljenih predmeta. Moguće je postepeno praviti manje izmene kako bi se napravio balans između trenda, ali takođe održati karakter prostora.

 

Više svetlih tonova

Za iluziju prostranosti je dobro da imati što više svetlih elemenata, zidova i detalja. Nije potrebno izmeniti celu strukturu prostorije, već početi od manjih stvari poput posteljine, saksija, ramova za slike, tepiha... Veći elementi, poput nameštaja, mogu biti i ručno obojeni u belu ili bež boju. Velika količina neutralno obojenih predmeta će ''osvetliti'' sobu, ali će takođe istaći predmete koji su u boji. Svakodnevno gledanje vizuelno pročišćenog prostora i provođenje vreme u njemu može delovati i terapeutski.

Kontrolisanje i uramljivanje ''gužve''

Nije lako odricati se voljenih predmeta, ali to nije potrebno u ovom slučaju. Nakon dobrog čišćenja celog prostora, vreme je da se odluči koje stvari zaista vredi sačuvati. Ako su oštećene, nefukncionalne i nemaju veliki sentimentalni značaj, onda je najbolje ostaviti ih po strani i konačno se oprostiti od njih.

Sačuvani predmeti mogu imati ''svoj kutak'' koji neće remetiti ostatak harmonije sobe. Na taj način se ne prave neprijatni kompromisi i voljene stvari mogu imati svoje mesto, koje će biti šarmantan dodatak bilo kojoj prostoriji. Biće vizuelno zanimljivo, dobra tema za razgovor i sasvim jedinstven deo prostorije. Predmeti koji pripadaju kutku mogu biti bilo šta i sve zavisi od osobe do osobe.

Izdvajanje zaista dragocenih predmeta će biti dobra vežba za primenu minimalističkog dizajna u enterijer. Razviće veću svest o sentimentalnom značaju stvari i može pomoći u odvikavanju od impulsivne kupovine.

Prirodno svetlo

Ako je moguće uneti još prirodnog svetla u prostor, onda to može biti suptilan način za korišćenje sunca u enterijeru. Uklanjanje tamnih roletni i zavesa ili zameniti ih svetlijim, može pomoći. Takođe, dobro je staviti svetao nameštaj ili odgledala blizu prozora, kako bi se zraci odbijali o površinu i stvorili prirodni ''reflektor''.