Magazin

Ledene kupke smiruju um, povećavaju kreativnost i podmlađuju - praksa koja je ponovo u trendu

Ledena kupka pomaže u smirivanju uma, jača imuni sistem, povećava kreativnost, a voda temperatue od 5 do 6 stepeni bi trebalo da vam pomogne u tome za nekoliko minuta - ako izdržite. Zagovornici ove vrste kupanja kažu da organizam izložen hladnoći povećava razmenu toplote a kao rezultat, aktivira se metabolizam, što dovodi do usporavanja starenja.
Ledene kupke smiruju um, povećavaju kreativnost i podmlađuju - praksa koja je ponovo u trendu© pexels/Olavi Anttila

Iako je u mnogim severnim zemljama kupanje u zaleđenoj vodi tradicija, globalni trend je pokrenuo Vim Hof, Holanđanin poznat kao "ledeni čovek". Holandski ekstremni sportista Vim Hof poseduje preko 26 svetskih rekorda, a dobio je nadimak nakon niza rekorda vezanih za izlaganje hladnoći, uključujući: penjanje na Kilimandžaro u šortsu, bosonogo trčanje polumaratona iznad arktičkog kruga i stajanje u kontejneru ispunjenom kockicama leda duže od 112 minuta.

Poznat po toleranciji niskih temperatura, metodi koja mu navodno pomaže u kontroli imunog i nervnog sistema, Hof je osmislio obuku koja mu je, kako kaže, omogućila da nauči da kontroliše svoje disanje, rad srca i cirkulaciju krvi i da izdrži ekstremne temperature. I dok mnogi idu toliko daleko, tvrdeći da je on neka vrsta genetske nakaze, on svojom metodom podučava ljude širom sveta, a koji potvrđuju delotvornost kupanja u ledenoj vodi.

Blagodeti kupanja u ledenim kupkama koje su korisnici i praktikanti ove metode naveli:

  • smanjen nivo stresa
  • veća otpornost na hladnoću
  • brži oporavak
  • povećana kreativnost
  • jači imuni sistem
  • povećana energija
  • bolje spavanje
  • pojačani fokus i odlučnost
  • poboljšane sportske performanse
  • povećana snaga volje

Ovaj impresivan spisak benefita, možda može ostati u senci činjenice da se ulazi u ledenu vodu od samo 5 stepeni, dok je prosečna temperatura ljudskog tela 36,5 stepeni. Mnogi će reći da je nemoguće preživeti toliku hladnoću i da ne znaju kako bi reagovali kad bi ovo probali. Međutim, pre zaranjanja u ledenu vodu trebalo bi proći kroz neka važna pravila. Pre svega važna je vežba disanja -  od 20 do 30 dubokih i aktivnih udisaja, zadržavanje daha, zatim ponovo dubok udah pa onda i uranjanje. Kada se uranja, neophodno je vrlo pažljivo zabaciti glavu, jer se zaranja samo grudi i brade ali važno je da glava ostaje van vode. Tokom kupanja, nastaviti disanje. Pri izlasku iz vode - zadržati dah i izaći.

Nakon izlaska, preporučljivo je kretati se veoma brzo. Nekim ljudima su nakon kupanja cvokotali zubi i do 20 minuta, neki su se zagrevali plivanjem, šetanjem u toplim duksericama...sve dok prirodan proces regulacije temperature nije dostigao normalan nivo. I tek onda su mnogi praktikanti rekli da ih je obuzelo fantastično stanje radosti, osećaj osveženja, kao da su se probudili, neki kažu i podmladili. Glavno otkriće posle kupanja je stanje radosti, kažu slično onom koje se doživi posle velikog stresa.

U procesu kupanja i uranjanja u ledenu vodu mnogima su prolazile misli kroz glavu - "ne možeš", "hladno ti je" ili "umrećeš". Ovde stupa na snagu meditacije i pravilno disanje. Nakon jednog minuta osećaj hladnoće nestaje, čak se pojavljuje osećaj pečenja koji je uobičajen za kupanje u vrućoj vodi.

Sama praksa bi trebalo da se odvija pod strogim nadzorom stručne osobe. Mnogi lekari smatraju da bolje deluju krioterapija i suva hladnoća, a ledena kupka može da izazove komplikaciju na bubrezima ili drugim organima. Postoji mnogo mišljenja, a ukoliko želite da uronite u ledenu kupku ovog proleća konsultujte se sa specijalistom u koga imate poverenja i ko poznaje stanje vašeg organizma.

image