Kako i gde da čuvamo lozinke onlajn naloga, mejlova i raznih aplikacija da ih ne zaboravimo

Lozinke su postale deo svakodnevnice, ali mnogima često menjanje, pamćenje i čuvanje važnih informacija predstavlja opterećenje. Postoji nekoliko načina za sigurnije ''skladištenje'' digitalnih informacija.

Tehnologija se danas mnogo brže razvija od čoveka, toliko da povremeno više deluje kao prepreka, umesto praktični alati koji olakšavaju život. Svakodnevne obaveze mnoge sprečavaju u razmišljanju o onlajn nalogu, bezebednosti, lozinkama... Ipak, ponekada se mnogi nađu u situaciji u kojoj zaboravljanje lozinke može biti pravi problem. Zbog toga je dobro imati jedan ili više sistema za čuvanje takvih podataka, koji ne moraju biti komplikovani.

Staromodni princip - olovka i papir

Za one koji još uvek nemaju potpuno poverenje u tehnologiju, zapisivanje svih lozinki na papir ili u svesku može biti jednostavno i pravo rešenje. Ipak, to donosi određene rizike. Kada se takav papirić ili sveska zagube, sav posao zapisivanja i proveravanja postaje uzaludan.

Pored toga, zbog sigurnosti, dobro je izbegavati previše direktno i ''čitljivo'' beleženje. Postoji nekoliko načina da, čak i ako neko pronađe listu, ne može da je odgonetne. Na primer, šifra koja je poslednja na listi može zapravo biti povezana sa mejlom koji je na vrhu, za određene reči se mogu primeniti skraćenice ili početna slova... Najvažnije je da je lista sastavljena tako da bi drugima bilo teško da je protumače.

Digitalna lista

Prethodni primer može biti ''osiguran'' korišćenjem kompjutera. Organizovana lista na papiru može biti sačuvana na kompjuteru u vidu zaključanog tesktualnog dokumenta (koji će imati sopstvenu lozinku, koju treba dobro zapamtiti ili zapisati na drugo mesto). Takve opcije postoje na više programa u kompjuteru i može biti praktičniji izbor. Sigurno postoje situacije u kojima nije lako pronaći prethodno pomenutu listu/svesku, pa je najbrže rešenje potražiti dokument na kompjuteru.

Aplikacije i programi za čuvanje lozinki

Postoji na desetine aplikacija i programa koji isključivo služe za čuvanje dragocenih digitalnih podataka. U slučaju da se neko od poznanika dobro razume u tehnički svet, dobro je pitati za preporuku prilikom biranja. Na kraju, najbolje je doneti odluku prema recenizijama aplikacija na internetu, kao i da li je čak vredno platiti za  usluge čuvanja lozinke koja je ponuđena.

Uz ovih nekoliko saveta, moguće je imati šifru koja je sama po sebi doboljno ''komplikovana'' i jedinstvena, da čak i ona sama može biti dovoljna zaštita. 

Preporučuje se da lozinka bude sastavljena od nekoliko reči, veoma specifičnih za pojedinca. Važno je da budu nasumične, ali da ih je lako zapamtiti. Zatim, izuzetno je važno imati poverenja u osobu s kojima će lozinke eventualno da se podele. Na kraju, iako možda deluje kao obaveza, dobro je menjati lozinke na svakih nekoliko meseci, jer to definitivno umanjuje rizik od digitalne opasnosti.