Podzemni dvorci Moskve - Moskovski metro kao carske palate

"Podzemne dvorce Moskve", kako često nazivaju moskovski metro, od ostalih metroa sveta izdvajaju velelepne stanice raspoređene na 14 linija koje dnevno prevezu skoro osam miliona putnika. Čak 44 stanica proglašeno je kulturnim i istorisjkim nasleđem. Osim što je za stanovnike Moskve on primarni oblik transporta, moskovski metro je pravo remek-delo i jedan od najvećih simbola kako Moskve, tako i cele Rusije.

Univerzalni odgovor na pitanje šta prvo videti u Moskvi je definitivno metro. Ovo je podzemni letopis glavnog grada, luksuz dvorčeva dostupan svima, zbirka remek-dela slikarstva i skulpture, grandiozni muzej čuda. Prva linija je svečano otvorena pre 88 godina a sada ima više od 200 stanica u sistemu najpovoljnijeg javnog prevoza. Svaka četvrta stanica je objekat kulturnog nasleđa. Veliki značaj je pridavan stvaranju i gradnji svake stanice, nije se štedelo na novcu. Na podzemnim palatama radili su najistaknutiji i talentovani stručnjaci.

Pokretne stepenice dužine 127 metara koje vode do perona stanice "Park Pobede", specifičan miris moskovskog metroa koji se ne može porediti ni sa jednim drugim i stanice koje su deo iskorijskog i kulturnog nasleđa svoje putnike svakodnevno ostavljaju bez daha.

Izdvajamo zanimljivosti o moskovskom metrou koje će vas sigurno navesti na to da poželite da se njime provozate i istražite njegove lepote: