Kako sezonski virusi utiču na trudnoću

U sezoni virusa, ali i još uvek aktuelnog kovid virusa, trudnoća kao specifično stanje zahteva i drugačiji pristup. Kada otići kod lekara i kako razlikovati običnu prehladu od gripa

U prvih 12 nedelja trudnoće, ubrzano se razvija plod, pre svega srce, prsti, mozak a virusne infekcije bilo kog tipa koje mama može dobiti, mogu ugroziti pravilan razvoj bebe. Kako znati da li je u pitanju virus ili je samo prehlada u pitanju?

U mnogim slučajevima, ono što ljudi nazivaju običnom prehladom, zapravo su raznovrsni sezonski virusi. Ovi virusi mogu biti više ili manje agresivni što se može objasniti kroz razvoj bolesti, objašnjava ginekolog Elena Mladova, a prenosi portal "Buro247":

-  Ukoliko temperatura ne prelazi 38. podeljak toplometra, postoji curenje nosa, bol u grlu, kašalj, reč je o respiratornoj infekciji (prehlada).

- Kada je temperatura tela iznad 38 stepeni, prisutan je kratak dah, glavobolja, bol u kostima i zglobovima, u pitanju je ozbiljna respiratorna infekcija. Najverovatnije je uzroci mogu biti virusi gripa.

- Ako posle sedam dana telesna temperatura ne pada ili ponovo raste, a simptomi bolesti se pogoršavaju, govorimo o komplikovanom toku bolesti.

Za svaku od ove tri varijante bolesti postoji protokol lečenja, međutim u trudnoći ovaj zadatak se komplikuje. A šta se dešava ukoliko je žena imala virus neposredno pre trudnoće? Od momenta začeća pa do trenutka kada žena sazna za trudnoću, obično prođu dve nedelje. Ukoliko se žena prehladila i sumnja da je zatrudnela, treba da bude oprezna, jer je većina lekova kontraindikovana u prvom tromesečju trudnoće.

U idealnom slučaju, čak i sa blagim tokom bolesti, potrebno je razgovarati o izboru lekova sa lekarom, a "samolečenje" ograničiti na kućne lekove: čaj, med. U slučaju teške respiratorne infekcije neophodno je konsultovati lekara, a lekara bi trebalo informisati o mogućoj trudnoći, čak i ako još uvek ne postoje dve crtice na testu za trudnoću.

Grip tokom pripreme za vantelesnu oplodnju dovodi do toga da se protokol zaustavi, stimulacija jajnih ćelija, punktacija ili transfer embriona se zaustavljaju. Nastavak procesa je moguć tek nakon normalizacije stanja, uključujući i laboratorijske analize, a ne samo fizički pregled. Ako je transfer već završen i žena je bolesna, ostaje samo da se sačeka. Nažalost, postoje dokazi da pacijenti koji se oporave od virusa iz grupe koronavirusa u roku od dve nedelje nakon transfera, imaju manje šanse za uspešnu trudnoću.

"Čak i u fazi planiranja trudnoće, vredi se vakcinisati protiv virusa gripa i koronavirusa. Nije dokazano da ove vakcine izazivaju neplodnost. Obe vakcinacije se mogu obaviti tokom trudnoće, počev od drugog tromesečja", kaže ginekolog Elena Mladova.

Zašto su trudnice podložne infekcijama

Telo trudnice čini neverovatnu stvar - potiskuje imuni odgovor kako bi fetus mogao normalno da se razvija. Neželjeni efekat ovog fenomena je podložnost infekcijama. Rizik od infekcije kod trudnice je mnogo veći nego kod svih ostalih. Problem je što je većina lekova tokom trudnoće, posebno u ranim fazama, zabranjena.

Dakle, vredi se zaštititi od infekcija sa istom pažnjom kao što se to radilo u vreme pandemije:

- prati ruke odmah nakon povratka kući
- nošenje zaštitne maske u javnosti
- izbegavati gužve

Šta učiniti ako dođe do infekcije

Zavisi od prirode bolesti. Ako je u pitanju obična prehlada, tretman je najjednostavniji: odmor, dosta tečnosti (moguće uz đumbir, citruse i med za ublažavanje bolova u grlu). Možda upotreba nekih kapi za nos pomogne, ali samo uz konsultacije sa lekarom.

Samolečenje je izričito zabranjeno u trudnoći, pa čak i kod najobičnije prehlade treba otići kod lekara. Posebno se treba obratiti lekaru ako temperatura poraste iznad 37,7 stepeni, jer je hipertermija u ranim fazama trudnoće opasna za fetus i može dovesti do pobačaja. Istovremeno, nisu dozvoljeni svi antipiretički lekovi (lekovi za snižavanje temperature).

Dugo se verovalo da se trudnice retko ozbiljno razbole ukoliko se inficiraju korona virusom i da prolaze sa blagim simptomima, ali kasnija je statistika to opovrgla. Trudnice oboljevaju jednako kao i drugi, a rizik od hospitalizacije je veći u odnosu na druge žene istog doba. U riziku su gojazne žene, sa dijabetesom i hroničnim oboljenjima srca, bubrega i pluća, kao i pacijenti stariji od 35 godina.

Dobra vest je da nema pouzdanih dokaza da virus gripa prolazi kroz placentu i dovodi do infekcije fetusa. Istovremeno, povećava se verovatnoća različitih komplikacija trudnoće, kao što su poremećeni protok krvi, bubrežni problemi kod majke, rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja.

Opasnost kod kovida je takva da stanje može naglo preći iz stabilnog u teško. Zbog toga, pri najmanjoj sumnji na korona virus, potrebno je da se trudnica konsultuje sa lekarom, prođe sve potrebne testove i ne odbije hospitalizaciju ukoliko se ona savetuje. Sada se već zna na koje pokazatelje (žene i fetusa) treba obratiti pažnju i šta se radi u određenim slučajevima.

"Usuđujem se da pretpostavim da je epidemija nove infekcije korona virusom prošlost. Tokom pandemije, do 20 posto trudnica doživelo je novu infekciju virusom korona, ali ova bolest nije imala izraženo negativno dejstvo na bebu i majku. Najvažnije u takvoj situaciji je nikako se ne samolečiti, već se javiti lekaru", zaključuje doktorka Mladova.