Magazin

Na tavanu, u kuhinji, u smeću - Sedam remek-dela slučajno pronađenih na neobičnim mestima

Dela Pikasa, Karavađa, Gustava Klimta, vredna i po nekoliko stotina miliona eura, godinama su tavorila na neobičnim mestima kao neotkriveno blago - ispod plasta sena i ptičijeg izmeta, na tavanu kuće, u kanti za otpatke na aerodromu u Dizeldorfu...Na kojim su sve mestima pronađena remek-dela velikih umetnika i koja je njihova vrednost?
Na tavanu, u kuhinji, u smeću  -  Sedam remek-dela slučajno pronađenih na neobičnim mestima© Wikimedia Commons/Public Domain, Pexels/Andrea Piacquadio

Umetnička dela koja sa divljenjem posmatramo u muzejima svoj put do tamo "krče" na najrazličitije načine - neka od njih na svoje počasno mesto dođu preko članova porodice velikih umetnika, dok neka "prožive" čitav vek (ili više) potpuno zaboravljena ili izgubljena, u smeću, prašini i pokrivena paučinom. Koja su to dela koja su dobila drugu šansu i koje se priče kriju iza njih?

Pikaso, kolekcija od 271 umetničkog dela - vrednost oko 80 miliona eura

Neverovatna priča o do tada nepoznatom električaru u penziji, Pjeru Le Geneku otkrila je čitavu kolekciju Pikasovih umetničkih dela: 2010. godine Le Geneka poslao je sinu osnivača kubizma, Klodu Pikasu, koji je upravljao očevom imovinom, 26 fotografija umetnina, za koje je tvrdio da su nastale kao plod Pikasove umetnosti, sa molbom da pomogne u utvrđivanju autentičnosti. Nakon što su se susreli u Parizu, električar je Klodu pokazao kolekciju od 271 umetničkog dela Pabla Pikasa koja do tada nisu viđena, uključujuči i portrete njegove supruge, Olge Hohlove, devet kolaža u stilu kubizma, akvarele iz Pikasovog "plavog perioda", oko 30 litografija i još 200 crteža.

Ova kolekcija umetničkih dela dugo su bila predmet sudskih sporova: Le Geneka je prvo tvrdio da mu ih je poklonio sam Pablo Pikaso u znak zahvalnosti za "dobru službu", a zatim da ih je dobio na čuvanje od Pikasove druge supruge, Žaklin Rok. Tek 2019. godine otkrivena je prava istina - La Geneka je ukrao umetnine iz Pikasove kuće, a on i njegova supruga osuđeni su na dve godine uslovne kazne zatvora.

Karavađo, "Judita obezglavljuje Holoferna" - vrednost: do 163 miliona evra

Umetničko delo osnivača naturalizma i velikog (možda i najvećeg) baroknog umetnika svih vremena, "Judita obezglavljuje Holofern", bilo je izgubljeni preko 400 godina. Smatra se da je Karavađo naslikao dve verzije slike po motivima starozavetskog mita o Juditi - prva je izložena u muzeju u Rimu, dok je druga sasvim slučajno pronađena u Tuluzu: vlasnik kuće, videvši da sa plafona kaplje, odlučio je da se popne na tavan kako bi pronašao mesto na kome prokišnjava krov, a naišao je na skrivenu prostoriju u kojoj se nalazila slika sa biblijskim motivima.

Nakon što su eksperti utvrdili njenu autentičnost, slika je dobila status nacionalnog nasleđa, što je podrazumevalo da ne sme napustiti teritoriju Francuske. Međutim, 2019. godine nepoznati kolekcionar poželeo je da je ima u svojoj kolekciji a procenjena vrednost slike bila je u rasponu od 100 do 163 miliona eura.

Rembrant, "Čulo mirisa/Pacijent koji je pao u nesvest'' - vrednost 4 miliona američkih dolara

Još jedan slučajni pronalazak vrednog umetničkog dela, ovoga puta desio se u Americi. Tri brata iz Tineka, Ned, Rodžer i Stiven Landau rešili su da nakon smrti svoje majke rasprodaju ostatak stvari, i kada je u garaži ostala još samo jedna slika koja se u prašini valjala ispod stola za stoni tenis, obratili su se aukcionaru.

Kada je bio mali, Ned se uvek pitao šta tako "mračna slika na kojoj su predstavljeni žena i dva muškarca koji se trude da je osveste" traži u njihovoj trpezariji. Prvobitno ta "mračna slika" nije izazvala nikakvo oduševljenje aukcionara, pa je na aukciji ponuđena početna cena od 250 američkih dolara, sa nadom da će uspeti da je prodaju barem za 800. Na sveopšte oduševljenje (ali i šok) cena slike rasla je i rasla, i došla do neverovatnih milion američkih dolara. Sve je postalo kristalno jasno kada su dobili poziv od jednog od kupaca: "Ljudi, to je Rembrant! Ovu sliku jurim celu svoju karijeru." rekao je kupac. Ispostavilo se da je slika samo deo serije "Osećanja" koju je Rembrant naslikao još u mladosti. Na kraju, slika je prodata za četiri miliona američkih dolara.

Gustav Klimt, "Portret žene" - vrednost 60 miliona eura

Tokom restauracije muzeja u Pjaćenci, deo slika iznet je iz izložbene sale, a među njima je bio i "Portret žene", delo austrijskog umetnika-simboliste sa početka 20. veka. Pod nerazjašnjenim okolnostima slika je ukradena, prestupnik nikada nije pronađen, ali je pronađen ram na krovu muzeja, pa se pretpostavlja da je kroz prozor slika ukradeni i izvučena pomoću udice.

Sliku su tražili preko 20 godina a bilo je i sedam "lažnih uzbuna" - nažalost, svaki put bi se ispostavilo da je u pitanju reprodukcija. A onda, kada su već svi digli ruke, radnici koji su čistili zidove muzeja od bršljena, pronašli su sliku koja je bila spakovana u vreću u sakrivenoj niši. Ubrzo su se oglasili i lopovi obrativši se  novinama "Liberta" sa pismom u kome su priznali da su sliku ukrali, a zatim i vratili. Navodno, priznali su to i ranije, ali im niko nije verovao, pa su čekali da prođe 20 godina i slučaj zastari.

Iv Tangi, "Bez naziva" - vrednost 280 hiljada eura

Na aerodromu u Dizeldorfu 2020. godine desilo se pravo čudo - u kanti za otpatke pronađena je slika francuskog nadrealiste Iva Tangi, čija se umetnička karijera vezuje za prvu polovinu 20. veka i koji je postao poznat zahvaljujući svojim "pejzažima-halucinacijama". I upravo je jedan od tih pejzaža nnosio sa sobom biznismen koji je putovao u Izrael, ali je kartonsku kutiju u kojoj je bila spakovana slika zaboravio pored pulta za registraciju. Kada je shvatio da slike nema, već je sleteo u Tel Aviv - na sreću, u hitnu "operaciju" zvanu "pronaći sliku" uključio je i svog nećaka, koji se iz Belgije, gde je živeo, brzinom svetlosti spakovao i otišao u Dizeldorf. Pukom srećom , u poslednjem trenutku umetničko delo je spašeno. Remek-delo su zamalo odneli na reciklažu, sa ostalim papirnim i kartonskim otpadom.

Anotnis Van Dajk, "Sveti Jeronim sa anđelom" - vrednost 3.1 miliona američkih dolara

Do tada nepoznata slika holandskog umetnika 16. i 17. veka, Antonisa Van Dajka pronađena je sasvim slučajno. Na farmi nedaleko od Njujorka, ispod plasta sena i ptičijeg izmeta 2002. godine otkriveno je umetničko delo velike vrednosti. Ova studija (skica, odnosno crtež koji umetnici koriste za uvežbavanje i kao jednu od mogućnosti za završni rad) Van Dejkove slike „Sveti Jeronim sa anđelom“ na aukciji je prodata za neverovatnih 3.1 miliona američkih dolara.

Čimabue, "Ruganje Hristu" - vrednost 24 miliona eura

Devedesetogodišnja Francuskinja iz malog grada Kompjenja, severoistočno od Pariza, spremala se da proda svoj stan. Pre toga je u kuću pozvala radnika aukcijske kuće "Aktion" ("Acteon") da proceni nameštaj iz šezdesetih, ali se njemu u stanu dopalo ipak nešto drugo. U kuhinji, iznad peći, visila mala ikona od 20 cm, Isusa koji je okružen grupom ljudi. Domaćica je mislila da je to "obična ruska ikona", ali se ispostavilo da je ikona remek-delo firentinskog umetnika Čimambue iz 13. veka (1240.-1302.), Đotovog učitelja i istaknutog protorenesansnog majstora.

Pre ovog pronalska, u svetu je bilo poznato samo 11 Čimabueovih dela. Uprkos činjenici da je slika visila iznad peći i bila prilično prljava, bila je dobro očuvana. Stavljena na aukciju sa procenom od 4 - 6 miliona evra. Prodata je četiri puta skuplje od procenje vrednosti - za 24 miliona eura i postala je najskuplje delo evropskih "primitivnih" umetnika ikada prodato, a takođe i zauzelo sedmo mesto na rang listi najskupljih dela "Starih majstora", na čijem čelu je "Spasitelj sveta" Leonardo da Vinči.

image