Magazin

Milijarder iz Hong Konga prodao 76 luksuznih ''Erme'' torbi za tri miliona američkih dolara

Džozef Lau, hongkonški tajkun i veliki kolekcionar umetnosti, prodao je deo svoje velike zbirke luksuznih ''Erme Birkin'' torbi preko aukcijske kuće Sotbis, prenosi ''Blumberg''.
Milijarder iz Hong Konga prodao 76 luksuznih ''Erme'' torbi za tri miliona američkih dolara© Wikimedia Commons/Ohconfucius

Pojedini komadi su bili prodati za čak pet puta višu cenu nego što je bilo prvobitno procenjenoo i cela aukcija je bila profitabilnija za 55 odsto više nego očekivano, izjavio je Lau za javnost. Onlajn aukcija je trajala 11 dana.

Komad prodat za najvišu cenu je ''Blu Džin'' torba od kože krokodila, sa belim zlatom i dijamantima, a manja pismo-torbica nazvana ''Ombre'' je prodata za najnižu cifru, ali čak i njena cena je nadmašila očekivanja.

Džozef Lau, 71-godišnji multimilijarder, strastveno sakuplja ''Erme Birkin'' torbe. Nakon aukcije, trenutno ima više od hiljadu torbi u svojoj kolekciji i navodno je kroz godine često kupovao torbe za porodicu, prijatelje, bivše partnerke i sadašnju ženu.

''Većina torbi su veoma retki komadi, prelepih boja, stilova i mnoge sadrže detalje sa dijamantima i izrađene su od krokodilske kože,'' govori izvor blizak Džozefu. Dodaje da se mogu nazvati vrhunskim "Erme" kolekcionarima, zbog velike strasti prema ovim torbama.

Pored ovog luksuznog aksesoara, Džozef Lau ima kolekciju umetničkih dela koja vredi oko milijardu američkih dolara.

Ermesove ''Birkin'' i ''Keli'' torbe, nazvane prema glumicama Džejn Birkin i Grejs Keli, su svetski poznati kolekcionarski predmeti i za njih posetoje liste čekanja, pa se torbe mogu čekati i po nekoliko godina. Svaka je ručno izrađena a za njihovu izradu se koriste koža teleta, krokodila ili noja.

image