Magazin

Ove poslove u budućnosti može zameniti veštačka inteligencija

U novom dobu, uz veštačku inteligenciju, svi poslovi će se moći završiti besprekorno i efikasno. Ljudske "mane" poput empatije, instinkta i kreativnosti više neće biti potrebne.
Ove poslove u budućnosti može zameniti veštačka inteligencija© Pexels/Pixabay

Programi veštačke inteligencije (AI - Artificial Intelligence) se postepeno primenjuju u svakodnevnom životu. Korišćenje takvih programa, u koje je dovoljno uneti određene informacije u vidu slika ili ključnih reči i dobiti rezultat, može dovesti do gotovih projekata za malo vremena.

Učenje i uvežbavanje veština nije potrebno, već samo generalno znanje o temi koju AI program može efikasno da obradi. Trenutno, najeće prisustvo AI alata se vidi u svetu umetnosti, ali na koje još načine se oni mogu integrisati u svakodnevni život i zameniti ''čovekove nesavršenosti'' u poslovnom svetu?

AI Nastavnik: Veliki izvor informacija i akcenat na individualnom obrazovanju. Neumorno predavanje, bez potrebe za godišnjim odmorima i pauzama između lekcija. Posao će se obavljati bez "suvišnih" ljudskih atributa poput empatije, građenja bliskog odnosa i stvaranje zajednice među učenicima.

AI Marketing menadžer: Program može da analizira trendove u marketingu i ponašanje kupaca, kako bi se razvila najefikasnija marketinška strategija. Ljudski deo posla, kao što su kreativnost i razumevanje čovekovih potreba, više nije prioritet.

AI Dizajner: Bilo da je u pitanju grafički dizajn, enterijer, moda i sl., AI može efikasno analizirati prethodne trendove i popularne proizvode kroz godine. Koristeći prethodno smišljene ideje, program će sklopiti nove verzije funkcionalnog i estetski prihvatljivog dizajna. Originalnost, lični dodir i umetnički instinkt neće biti potrebni.

AI Recepcioner: Program je sposoban za efikasno ogranizovanje hotelske sobe, plaćanja i rezervacije. Može brzo odgovarati na poruke i pozive u bilo koje doba dana i rešiti problem. Empatija i razumevanje individualnih potreba i želja gostiju neće biti u opisu proračunatog sistema.

AI Muzičar: Precizno spaja odrećene reči i zvukove, koristeći na hiljade ljudskih projekata kao referencu. Uz dobro spojene informacije i harmonične note, može ''sklopiti'' zadovoljavajuću pesmu. Ljudska ranjivost iz koje se razvija kreativnost i originalni zvuk nije na prvom mestu.

AI Pisac: Bilo da je knjiga, vest ili scenario za film, AI program će koristiti prethodno sakupljene informacije i statistike, koristeći ih za kreiranje zasebnog projekta. Akcenat je na tačnosti i brzini, a ne na interpretaciji društvenog i istorijskog konteksta i dočaravanja priče i dubljeg značenja.

AI Prevodilac: Tačnost u prevodu reči i složenih rečenica za kratko vreme ali i nedostatak razumevanja kulturološkog konteksta i prenošenja dubljih osećanja i značenje originalnog teksta.

AI Menadžer proizvodnje: AI može analizirati tržište i statistike, kreirajući adekvatnu poslovnu strategiju za dobijanje zadovoljavajućih rezultata. Ne uvažavaju se individualne potrebe mušterija.

AI Menadžer ljudskih resursa: Može obavljati preglede kvalifikacija zaposlenih i finansija, a završava i administrativne poslove u kratkom vremenskom roku. Sposobnost razumevanja ljudske prirode, želja, kreativnih sposobnosti i individualnog zadovoljstva zaposlenih nije cilj AI programa.

image