Kako da izbegnemo jutarnju nadutost lica - Šta smemo a šta ne smemo da jedemo uveče

Mnogi od nas su iskusili jutarnje oticanje lica i tela. Pokušavamo da ih se otarasimo uz pomoć masaža, krema, maski i kontrolom unosa soli. Kako hrana utiče na oticanje i da li bi trebalo da izbegavamo određenu hranu?

Često se mislilo da povećan unos soli stvara nadutost, a zapravo i manjak soli može dovesti do oticanja. Sve je u vezi sa natrijumom. Njegov nedostatak prisiljava telo da zadrži natrijum i kalijum iz bilo kog proizvoda koji uđe u stomak. Zadržavanje natrijuma dovodi do zadržavanja vode, a to, zauzvrat, dovodi do edema.

Kuhinjska so bi trebalo da bude prisutna u ishrani, idealno bi bilo uneti do 5 grama dnevno. 
Šta izbegavati za večeru, kako bi se izbegla jutarnja nadutost? Tokom večernjeg obroka ne jesti masnu, začinjenu i prženu hranu, proizvode sa veštačkim bojama i konzervansima. Izbegavajte noću da jedete prerađeno meso poput šunke, slanine i salame, čips, perece, pomfrit, alkoholne napitke i začine poput soja sosa.

Evo nekih primera grickalica i večera koji neće dovesti do jutarnjeg oticanja:

1. Užina bazirana na voću i povrću

Voće i povrće je poznato kao najveći izvor vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala, dok u isto vreme ima malo masti i natrijuma. Mnogo voća i povrća takođe ima visok sadržaj vode, što pomaže vašem telu da ostane dobro hidrirano i da smanji nadimanje. Uveče se možete odlučiti za činiju bobičastog voća. Vlakna će pomoći bržem osećaju sitosti, što će sprečiti prejedanje a što bi se moglo dogoditi kada su u pitanju rafinisane grickalice ili deserti.

2. Jesti jogurt, umesto sladoleda za desert.

Mlečne proizvode iz večernjeg menija ne treba isključiti. Samo se pobrinite da imaju nizak sadržaj masti - 2 do 5 posto i jako malo dodatog šećera. Uvek dajte prednost onima koji sadrži žive, aktivne kulture poput probiotika, koji mogu pomoći u smanjenju nadimanja i neprijatnih simptoma sindroma iritabilnog creva. Za užinu pomešati grčki jogurt sa bobicama.

3. Fermentisana hrana i piće, kao i mnogi jogurti pomažu stvaranju dobrih bakterija u crevima. Dobre bakterije mogu pomoći kod nadimanja, jer smanjenjem ukupnog nadimanja, smanjuje i otok lica. Konzumirati kefir, kombuhu, u kombinaciji sa voćem poput malina, je idealna večernja užina.

4. Žitarice celog zrna poput kinoe i amaranta, bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima, za razliku od rafinisanog belog hleba i testenine koji izazivaju nadutost. Vlaknasti ugljeni hidrati umesto rafinisanih, zašećerenih ugljenih hidrata, mogu pomoći u borbi protiv upala i na taj način sprečiti natečenost lica.

5. Piti dovoljnu količinu vode i ostati hidriran. Može i trebalo bi da se voda pije tokom obroka, pre obroka i u bilo kom trenutku kada se oseti žeđ. 

Ukoliko je došlo do oticanja, a čeka vas važan dan, evo nekih trikova kojima se možete poslužiti:

- roleri za masažu lica od žada ili nekih drugih minerala, pojačaće cirkulaciju i pomoći limfnu drenažu, pomažući koži da izgleda zategnutije

- joga za lice, lagane vežbe na licu koje možete naći na internetu a koje će pomoći u jačanju mišića ispod kože, pomažući licu da izgleda mršavije i zategnutije, a ne podbulo

- umivanje hladnom vodom, jer ona može suziti krvne sudove i pomoći da se otok smanji

- svakodnevno, jutarnje trčanja pomaže smanjenju oticanja lica 

Uzroci jutarnjeg otoka mogu biti i razlog više za posetu lekaru ako su izazvani nekim od sledećih uzroka:

⦁ Hormonska neravnoteža
⦁ Nepravilan izbor kontraceptivnih pilula
⦁ Alergijske reakcije
⦁ Povećan venski pritisak
⦁ Avitaminoza, posebno nedostatak vitamina C i D
⦁ Zapaljinski procesi u telu i bakterijske infekcije
⦁ Kršenje ravnoteže vode i soli u telu, usled izbacivanja ugljenih hidrata
⦁ Problemi u radu bubrega