Magazin

Irski blizanci - bebe rođene u periodu od 12 meseci

Irski blizanci, nekada pogrdan termin, sada je rasprostranjen naziv za bebe rođene u periodu od 12 meseci. I dok su mnogi srećni očekivanom trudnoćom, stručnjaci navode razloge zbog kojih bi ipak trebalo napraviti malo veću vremensku razliku između trudnoća
Irski blizanci - bebe rođene u periodu od 12 meseci© pexels/Pixabay

Kada je pevačica Rijana objavila da je trudna po drugi put, mnogi su počeli da računaju koliki je razmak između prvog i drugog deteta i prozvali njenu decu "irskim blizancima". Šta ovaj izraz znači?

Izraz "irski blizanci" osmislili su Amerikanci krajem 19. veka za decu siromašnih imigranata koja su rođena sa malom razlikom u godinama. Naime, katoličke porodice koje su iz Irske došle u SAD, sledile su preporuke svoje stroge katoličke crkve o zabrani kontracepcije. Rezultat toga je bio rađanje dece jedno za drugim, nekada po dvoje u istoj kalendarskoj godini.

Danas se termin i dalje koristi za decu koja se rode u periodu od 12 meseci, a nekada se mogu i kalendarski tako poklopiti da pripadaju istoj generaciji. I dok je nekada termin značio uvredu roditeljima, danas se na njega gleda blagonaklono.

Nešto više od polovine žena širom sveta i dalje koristi zaštitu od trudnoće, a ostatak žena se brani nemaštinom, strahom od nuspojava nekih od kontraceptivnih metoda, zabranom religija kojima pripadaju, a većina zapravo ne poznaje svoje sopstveno telo.

Iako u 21. veku postoji mnogo izvora informacija, a podatke o reprodukciji možemo naći svuda, i dalje se gaje uverenja iz vremena naših prabaka. Jedno od njih je čuveno - žena ne može da ostane trudna dok doji! "Dojenje može delovati kao oblik kontracepcije jer tera vaše telo da nastavi da proizvodi hormon prolaktin. Ovaj hormon zapravo sprečava ovulaciju, ali ako se nadate da ćete na ovaj način izbeći da ponovo zatrudnite, najbolje je da koristite drugi, pouzdaniji oblik kontrole rađanja, kao što su pilule, spirala ili implantat koji sadrži ovaj hormon", kaže ginekolog Britani Robls. Ginekolozi opominju da se posle trudnoće može desiti i takozvana spontana ovulacija kod nekih žena, kojima se još nije ni povratio ciklus posle porođaja.

Ali ima i onih koji namerno koriste ovaj period života kako bi se što pre  "pregurale" period u pelenama. U ruskim selima ima još uvek žena koje namerno planiraju decu kako bi bili vršnjaci. Žene to objašnjavaju činjenicom da je još uvek društveno prihvatljivo roditi dvoje ili troje dece, pa je bolje odmah pregrmeti - nedovoljno sna, neredovni obroci, trčanje za malom decom, bočice, pelene, dojenje. Još jedna prednost za ove mame je slična interesovanja dece u budućnosti, od igračaka do vrtića, škole i zajedničkog druženja.

Kod nekih vrsta je potpuno normalan porod dva puta godišnje, to nije slučaj sa nama, ljudima. Zbog čega je to tako? Iako je porođaj potpuno prirodan za ženu, on je veliki stres za telo kome treba najmanje nekoliko meseci kako bi nadoknadilo gubitak krvi i uspostavilo hormonsku ravnotežu. Uz to trebalo bi dodati i da za to vreme se troše energetski resursi majke. Ukoliko se dogodi trudnoća, ona se događa u već osiromašenom telu.

Jedno istraživanje iz 2014. godine u SAD, je pokazalo da su bili povećani slučajevi prevremnog porođaja, niža težina novorođenčeta i preklampsije kod majke. Statistike kažu da ukoliko je interval između dve trudnoće manji od dve godine, smrtnost novorođenčati je 45 posto veća nego ukoliko su porođaji u razmaku od 2 do 3 godine.

Postoji nekoliko izazova koji se mogu javiti kod ovako bliskih trudnoća, pre svega veći rizik od fizičkih ili psihičkih anomalija koje se mogu javiti kod dece, smatraju sručnjaci. Takođe, u praksi se pokazalo i da su veća finansijska sredstava potrebna za odgajanje dve bebe istovremeno, a pre svega ostajanje kod kuće van kancelarije, tokom koga su mnoge mame dobile otkaz. Statistike takođe pokazuju i veći broj razvoda kod parova koji su dobijali decu sa ovako malim razmakom, po svemu sudeći zbog povećanog pritiska na roditelje i većeg stresa.

Preporuke ginekologa su da je idealno vreme za planiranje naredne trudnoće, 6 meseci nakon porođaja. 

Ukoliko je ipak došlo do trudnoće odmah nakon porođaja, stručnjaci savetuju kako da olakšate sebi i svojoj porodici:

  • tražiti pomoć - naročito tokom faze bebe i malog deteta. Nemojte se plašiti da tražite pomoć, bilo da to znači da podelite obaveze prema detetu i domaćinstvu sa svojim partnerom ili da angažujete pomoć od baka i deka ili da platite nekoga za čuvanje deteta ili čišćenje kuće 
  • kreirajte rutinu - rasporedi spavanja i ishrane mogu biti spasonosni za vas i vaše mališane. Ne samo da će pomoći da stvari budu organizovane, već će vam takođe omogućiti da u tom vremenu organizujete i vama potrebne aktivnosti kao što je frizer, pregled kod lekara ili dolazak nekoga od prijatelja u posetu...
  • izbegnite upoređivanje dece - svako dete raste i razvija se drugačije, a to uključuje i decu rođenu u razmaku od 12 meseci
  • ohrabrite njihovu individualnost - "irski blizanci" mogu biti veoma konkurentni, pa je važno da roditelji prepoznaju njihovu individualnost. Kako odrastaju, ohrabrite ih da imaju odvojene aktivnosti i hobije kako bi mogli da se odmore jedno od drugog i da imaju sopstvenu priliku da zablistaju
  • brinite o sebi - kada se osećate kao da nemate ni sekund da se posvetite sebi, važno je da odvojite vreme za brigu o sebi. Briga o vašim duhovnim, fizičkim, psihološkim i društvenim potrebama pomoći će vam da se osećate najbolje kako biste mogli da budete najbolji roditelj "irskim blizancima".

image