Uklapanje modernih i ''vintidž'' elemenata u enterijer

Kombinovanje dve vrlo različite estetike može biti izazov, pogotovo kada je u pitanju enterijer. Uz nekoliko generalnih ''pravila'', spoj savremenih i starijih dekorativnih elemenata može delovati harmonično i interesantno.

Teško je odabrati samo jedan izgled enterijera, jer danas deluje kao da postoji beskonačno opcija. Uz to, uklapanje novih elemenata sa starim može biti zahtevno, jer obe estetike imaju određene zanimljivosti i specifičan šarm. Ipak, nije potrebno žrtvovati jedan stil zarad drugog - umesto toga, uz strateško uklapanje i planiranje prostora, može se oformiti jedinstven vizuelni doživljaj koji spaja prošlost i sadašnjost.

Biranje dominantne estetike

Na primer, ako je većina elemenata u enterijeru starinskog karaktera, onda to može biti vodič za postavljanje ostatka prostora. U ovom slučaju, primarni izgled će biti vintidž komadi, od nameštaja do dekoracija, dezena i sličnih detalja. Moderni elementi mogu imati određen ''kutak'', ali tako da se i dalje sačuva harmonija sa ostalim predmetima. Ista taktika se primenjuje i u suprotnom slučaju - ako je većina enterijera savremene izgradnje, sa minimalističkim i pročišćenim dizajnom, vintidž komadi mogu imati sopstveni prostor koji će ih dovesti do izražaja. Specifičan kutak za određenu estetiku daće prostoru upečatljiv i originalan vizuelni momenat.

Drugi način isticanja dominantnog stila je biranje jednog velikog elementa, oko kojeg će se ostali detalji organizovati. To može biti veliki sto za ručavanje, kauč, krevet, ogledalo...

Simetrija za balans

Raspored određenih elemenata znatno utiče na prostor, pogotovo kada oni izgledaju različito. Na primer, simetrično postavljanje jastuka na krevetu i kauču, iako su oni sasvim estetski drugačiji, stvara efekat harmonije. Slike na zidu, dve vintidž i dve moderne, mogu biti postavljene simetrično i stvoriti vizuelni balans. Takav raspored je najlakše pratiti detaljima i dekoracijama.

Osvežavanje starog za bolju harmoniju

Kada nije lako uklopiti vintidž komade sa minimalističkim prostorom, čak i nakon prethodno navedenih saveta, onda je dobro izmeniti ih. Na primer, starinska i simpatična stolica može dobiti novu presvlaku ili farbu na nogarima, kako bi se što bolje vizuelno integirsala u sobu. Stare slike na zidovima mogu dobiti nove ramove, koji se estetski uklapaju sa ostatkom dekoracija. Postoji mnoštvo načina da se stariji elementi sačuvaju i ukombinuju sa modernim enterijerom uz određene transformacije, ali i očuvanje lepote starog.

Najvažnija je ljubav prema prostoru

Biranje estetike za enterijer može biti stresno, pogotovo kada postoji više opcija koje je teško iskombinovati. Ipak, to ne mora da stvara pritisak, već može poslužiti kao drugačija vrsta inspiracije. Jedinstven i originalan dom ne mora da izgleda kao iscenirana soba u katalogu. Na primer, kombinacija vintidž slika sa najmodernijim nameštajem i slični dizajnerski izbori ne moraju biti ''estetska greška'', jer pravila nema. Lični izraz u domu je neprocenjiv i dokle god su svi elementi odabrani sa pažnjom i ljubavlju, svaka soba će biti prijatna i imati dobru atmosferu.