Šta mame dečaka uče od svojih mališana

Odgajati dečaka je drugačije, a ovo jedinstveno iskustvo uči nas da pratimo svet oko nas širom otvorenih očiju i da budemo spremne za kreativna rešenja i dovoljno hrabre da mislimo drugačije. Biti mama dečaka je nesvakidašnje iskustvo.

Jutro je. Prvo se čuje "bup", pa zvuk malenih nogica. Dolazi mali čovek kod nas u krevet. Kao da hvata zalet sa poda kako bi što više odskočio i jače naskočio na krevet. Dva, tri skoka na krevetu i baca se svom težinom na mamu i tatu. Odavno nije mali, ali voli ovaj jutarnji ritual vikendima. Noge su mu već toliko duge, da se ponaša kao da ne zna šta će sa njima. "Uh bre, pa pazi koleno, hej šutnuo si me..." Dečko se kikoće. Ne vredi objašnjavati ovoj velikoj mazi kad ionako ne misli ništa loše, samo hoće da se mazi. 

I da, dečaci se tako maze grubojako, uvek iskreno, bez zadnje namere. Ili vas grle ili ne, ili su tu ili su odskakutali na drugu stranu. A tu je mnogo skakanja - od skakanja po barama, preko stepenica, ripstola, penjanja na stenu i rolerkoster i to sve dok su jako mali. Od kada se rode, dečaci žele da dominiraju prostorom u kome žive. Njima svaki prostor deluje skučeno. Oni skaču po nameštaju, jedni po drugima, tuku se, šutiraju bez ikakvog vidljivog razloga. Lome stvari, a stručnjaci kažu da ovakvo ponašanje kod dečaka pomaže da razviju odnos sa ljudima i inteligenciju.

A šta mame mogu da nauče od svojih dečaka

Naučno je dokazano da dečaci zaista više rizikuju od devojčica. Dok se mame dečaka boje da se ne polome, oni nas uče da je gips vredan postignutog ili osvojenog cilja. I da moramo da se naviknemo na to. Oni su voljni da rizikuju i da padnu sa drveta samo da bi videli svet iz novog ugla, da lupe kolenima o zemlju iz sve snage (dok roditelji sa užasom slušaju taj zvuk), samo da bi uleteli u šator ili sleteli sa ringišpila. Da li ste ikada bili preneraženi količinom viceva o telesnim funkcijama? Ukoliko ste mama dečaka, to vam postaje potpuno normalan način humora.

Kada ste majka dečaka, brzo naučite da je svaka telesna funkcija potencijalna meta za šalu. Postoji razlog zašto dečaci vole da oponašaju ove zvukove, na samu pomisao se smeju. Inače, mame dečake ništa ne može tek tako posramiti, jer njen sin sa nepune 4 godine već uči kako da što glasnije podrigne, a tek u pubertetu...

Dečaci su neuredni, puni energije i u stalnom pokretu. Nemaju vremena da sređuju, jer oni to i ne primećuju, pritom su bučni. Zato mame ne samo da uče kako da opstanu u haosu i ne nerviraju se, ako mogu, oko neuredne sobe, već i kako da nadglasaju buku koju dečaci prave ali i da nađu svoj mir u njoj. I da - ne dirajte zbirku kartica, stripova, kamenja, klikera...jer to baš tako treba da stoji tu!

Pitajte svog sina kako mu je prošao dan i bićete srećni da izvučete kompletnu rečenicu od njega. Neće vam reći "ne", ali ćete takođe dobiti samo jednu reč - "dobro". Mame dečaka brzo nauče da dešifruju hiljade reči iza jednog "dobro", postaju majstori za govor tela i ton govora. Pametne mame dečaka ovu veštinu mogu da primene i na posmatranje ljudi oko sebe i na poslu, tumačenjem neverbalne komunikacije svojih saradnika, zahvaljujući malom priručniku za dešifrovanje - svom sinu.

Naučnici smatraju da su dečaci manje osetljivi na zvuke od devojčica. Devojčica ume da na osnovu tona sazna da li neko nešto želi od nje, ali dečaci nemaju ovu sposobnost. Zato nekada može da deluje da dečak potpuno ignoriše naredbu da nešto uradi. Možete ga dozivati nekoliko puta. Ali ni odazivanje na ime nije toliki izazov koliki izazov je nedostatak njihovog strpljenja. Zato nekada izlazak u javnost sa dečacima može ličiti na bučni cirkus.  

Mame su prva iskrena ljubav svojih sinova. Možemo da prođemo kroz ceo naš tinejdžerski i mladi život ne znajući kakav je osećaj biti nečija prva prava ljubav. Onda dolaze naši momci i to se potpuno menja. Zaista nema ništa bolje od toga da znate da ste za nekoga centar univerzuma (a oni su vaš centar), čak i ako samo na kratko. Takođe budite svesne odgovornosti, da način na koji uzvratite toj ljubavi postavlja bazu za buduće veze vašeg sina. To je sjajno i možda najvažnija stvar koju ćete naučiti svog dečaka.