Nutricionistkinja razotkrila mit o rafinisanim uljima

Dijetetičar i endokrinolog Albina Komisareva je prokomentarisala snimak sa TikToka, u kome korisnica objašnjava zašto su rafinisana ulja loša po ljudsko zdravlje. Komisareva objašnjava mit o rafinisanim uljima, kao i da postoji zdraviji način pripremanja hrane korišćenjem upravo ovih sastojaka.

''Rafinisano ulje se ne smatra superzdravim proizvodom, ali nije ni štetno u tolikoj meri. To je samo ulje koje je prečišćeno od svih nečistoća, nema miris i odlično je za prženje, jer ima otpornost na toplotu,'' objasnila je dijetetičar Komisareva, na svom Telegram kanalu, komentarišući tvrdnje korisnice sa TikTok-a da rafinisana ulja sadrže trans masti, koje mogu ozbiljno štetiti ljudskom organizmu te ih je potrebno potpuno ukloniti ih ishrane.

Ipak, specijalista smatra da je ova tvrdnja netačna i dodaje da u rafinisanim uljima nema trans masti a ujedno je predložila i bezbedan način da se konzumiraju.

''Trans masti nastaju samo ako se isto ulje više puta zagreva ili nastaje tokom procesa hidrogenizacije u industriji,'' piše Komisareva. ''Zbog toga se rafinisana ulja mogu zagrejavati, kao i svinjska mast, a nerafinisana ulja se jedu sirova, kako bi se sačuvala njihova svojstva. Prženje je generalno previše demonizovano, potrebno je samo da koristite minimalne količine ulja - sipajte ga posebno, razmažite četkom po posudi, kasnije obrišite tiganj ubrusom. Kada ulje počne da dimi, tada ga ne treba jesti, a ne treba ga ni podgrevati, odnosno ponovo koristiti.''

Za one koji žele da konzumiraju ''zdravije'' vrste ulja, dobro je koristiti maslinovo i kokosovo ulje.

Kao kontra prženju hrane, sirova ishrana je postala veliki trend. Podrazumeva konzumiranje namirnica koje ne moraju da se kuvaju, prže ili pripremaju na drugi način. Drugim rečima, ishrana se bazira na biljnim proizvodima i orašastim plodovima, osim pojedinih vrsta koje mogu sirove da se konzumiraju.

Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da ni ovo nije potpuno bezbedan način ishrane, pogotovo za decu, trudnice, starije osobe i one sa zdravstvenim problemima. Pre odlaska u bilo koji ekstrem po pitanju ishrane, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

Mnogi nutricionisti smatraju da je umerenost ključ zdravog života i ishrane. Pored toga, važno je poznavati sopstvene dijetetske potrebe i uskladiti način života i biranje namirnica prema njima.