Magazin

Čovek koji je spasao životinje od rata

Da srpska poslovica "Kada deca nisu besna, kuća nije tesna" može da se primeni na sve i u svim situacijama potvrđuje i dirljiva priča o vasiljevskom rehabilitacionom centru za životinje, koji je svoja vrata otvorio svima - i životinjama koje su se našle u nezavidnoj situaciji, i ljudima kojima je potreban odmor od napete svakodnevnice. A gde ćeš bolji odmor od onog u društvu četvoronožnih prijatelja?
Čovek koji je spasao životinje od rata© Ruptly

Stanovnik grada Vasiljevke u Zaporožskoj oblasti, Aleksandar Pilišenko, koji je poslednjih 20 godina svog života posvetio divljim životinjama, sa početkom vojne operacije, otvorio je vrata svog rehabilitacionog centra i ostalim pripadnicima životinjskog carstva i pod svoje okrilje primio sve kojima je pomoć potrebna - od pasa koji su sticajem nesrećnih okolnosti završili na ulicama, pa sve do morskih prasića. Domaćin je bio ljubazan da novinarsku ekipu naše agencije "Raptli" upozna sa stanarima njegovog centra i ispriča o pojedinostima koje se tiču njihove nege.

Trenutno se u rehabilitacionom centru, koji je izvorno bio namenjen isključivo divljim (velikim) životinjama nalazi preko pedeset jedinki različitih vrsta: od velikih divljih mačaka tu su lavovi, tigrovi, leopardi, pume, karakali i servali, a ima i medveda, rakuna i bodljikavih prasića. Iako dosta divlji, "domaćini" ovog centra sa zadovoljstvom su primili i druge vrste, budući da u teškoj situaciji niko nije pošteđen, pa im društvo prave i mnoge vrste pasa, pa čak i egzotičnih životinja.

Odmor od realnosti u društvu životinja

Od početka vojne operacije, vlasnik ovog zoo parka odlučio je i da svim posetiocima omogući slobodan ulaz na teritoriju centra, da bi ljudi, kako kaže"mogli da skrenu pažnju sa problema". "Sa jedne strane, novac od ulaznica bio je jedan vid finansiranja, dok sa druge strane, smatram da je ispravno da u teškim vremenima budem otvoren za sve, kako bi i oni koji nisu u mogućnosti da izdvoje novčana sredstva, imali mogućnost da dođu i jednostavno se odmore od dosta napete realnosti koju život danas sa sobom nosi", navodi Aleksandar, i dodaje da je izdržavanje tolikog broja životinja na račun sopstvenih sredstava izuzetno koplikovano i zahtevno, budući da one dnevno pojedu čak preko 300 kilograma mesa.

Kako se centar u jednom momentu našao u potpunoj izolaciji a zaliha hrane bilo samo za 7 dana, životinje su  danima gladovale, međutim, prema Aleksandrovim rečima, situacija je sada stabilizovana - svi stanovnici ovog neobičnog zoo parka su se u potpunosti oporavili i navikli na nove životne okolnosti: vlasniku u održavanju centra i prehrani životinja, finansijski pomažu mecene i ljubitelji životinja, koji svakodnevno prate njihov život preko društvenih mreža, a uspostavljen je i novi sistem saradnje sa dobavljačima mesa i slame. Ipak, kako i sam Aleksandar navodi, u ovaj centar svakodnevno pristižu i nova "gladna usta" te je podrška i dalje dobrodošla, bez obzira na stabilnu situaciju.

image