"Retrofuturistička" igrica u sovjetskom stilu zauzela prvo mesto na listi najprodavanijih

Radnja kontroverzne igrice "Atomsko Srce" (Atomic Heart), koja je u utorak, 21. februara, puštena u prodaju i koja je za nepunih 48 sati oborila sve rekorde i zauzela prvo mesto na listi najprodavanijih igrica, smeštena je u okruženje alternativnog Sovjetskog Saveza pedesetih godina prošlog veka.

Igrica, koju je kreirao kiparski studio "Mandfiš" (Mundfish), uspela je da prestigne čak i "Hogvorts Legasi" (Hogwarts Legacy), najprodavaniju igricu "Stim" (Steam) platforme, da bi nakon 48 časova pala na i dalje sjajno drugo mesto, ustupajući tron popularnoj franšizi o Hari Poteru.

Ovakav uspeh ipak se ne može pripisati ruskim korisnicima, budući da je platforma "Stim" obustavila rad na teriroriji Ruske Federacije, a njenim korisnicima (kojih je prema proceni bilo oko 11.5 miliona), kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini, onemogućila korišćenje naloga.

"Atomsko Srce" je "pucačina" iz prvog lica, u kojoj se igrač smešta u lik agenta KBG-a u, kako navode "ludom i uzvišenom utopijskom svetu" alternativne istorije Sovjetskog Saveza, a koji je u igrici prikazan kao tehnološko čudo robotike sa mračnom pozadinom. Kao neke od glavnih prednosti igrice navode se "retrofuturistička" estetika i "gejmplej", kao i izbor nadsihronizacije na čak 9 jezika, dok mnogi korisnici navode i da je "saundtrek" Majka Gordona pravi pogodak. Ipak, upravo je estetika ta koja "bode oči", te su se pokrenule i brojne diskusije na temu njene kontroverznosti.

Ukrajinski "jutjuber" Harenko naveo je da igrica "Atomsko Srce" veliča Sovjetski Savez i KGB, pa je pozvao zapadne igrače na bojkot. Međutim, njegova ideja je odbačena uz navode da "subverzivna priroda "Atomskog Srca" predstavlja odgovor na propagandu Hladnog Rata". Bez kritike nije ostao ni studio u čijim se prostorijama "kuvao" ovaj projekat i koji među svojim zaposlenima ima dosta Rusa - zbog izostanka stava o sukobu sa Ukrajinom na društvenim mrežama brojni korisnici izrazili su svoje nezadovoljstvo, a odgovor koji je usledio sa naloga "Mandfiš"-a bio je krajnje diplomatski: da ne komentarišu političke i religiozne teme i da su globalni tim.

I Jutjub kritičar video igara Luk Stefens, oglasio se na temu ovee igrice i studija "Mandfiš", navodeći da ovakav poziv na bojkot znači da se "mnogi ljudi jednostavno bave makartizmom (iznošenje optužbi za nelojalnost i subverzivnost bez postojanja ikakvih dokaza) odbacujući ovaj studio samo zato što u njemu rade Rusi", dodajući i da je ovo jako "klizav teren".