Magazin

AI umetnost ne može dobiti autorska prava

Američka agencija za autorska prava (U.S. Copyright Office) je donela odluku o autorskim pravima vezana za umetnost kreiranu korišćenjem programa veštačke inteligencije, prenosi RT.
AI umetnost ne može dobiti autorska prava© Pexels/Tara Winstead

Agencija je donela zvaničnu odluku kojom se odbija zahtev na autorska prava na AI (Artificial Intelligence) umetnost, jer autor rada nije ljudsko biće već je kreiran korišćenjem veštačke inteligencije. Ovo stoji u odluci u pismu namenjenom ilustratorki Kris Kaštanovi, koja je pokušala da dobije autorska prava na rad za koji je koristila AI sofver. Agencija je navela da će biti prihvaćena dela koja su isključivo urađena ljudskom rukom. Odbili su i zahtev za prihvatanje AI stranica na kojima je autorka docrtavala ispravke, jer su bile nedovoljno primetne.

Kaštanovin advokat se ne slaže sa odlukom i u onlajn objavi objašnjava da rad nije u celosti kreiran AI programom, što znači da njegov klijentu mogu da se odobre autorska prava. Dodao je i da veruje da će AI programi uskoro biti prihvaćeni isto kao fotografija, koju su ljudi često odbacivali kada je tek počela da se razvija.

Nedavno je muzičar Nik Kejv izrazio veliko nezadovoljstvo po pitanju programa veštačke inteligencije u kreativnim industrijama, nakon što mu je jedan od obožavaoca poslao AI stihove pesme. Pre toga, AI slikovnica za decu je bila velika tema na internetu, jer su mnogi smatrali da zarađivanje od takvih radova nije etički korektno.

AI programi su kontroverzni već mesecima i u nekoliko navrata je došlo do problema u svetu umetnosti zbog pojedinaca koji primenjuju ovu digitalnu alatku. Dizajneri, muzičari, ilustratori i drugi kreativci se bune protiv primenjivanja alata koje crpe slike, piksele, zvukove, reči i slične ''informacije'' od već postojećih umetničkih dela (koje je napravio čovek).

image