Proteini su neophodni ćelijama ljudskog organizma - za rast i regeneraciju, kao i za dobro funkcionisanje i strukturu svih živih ćelija u organizmu. Dugo su se jaja smatrala najvećim izvorom proteina sa 6 grama proteina po 1 komadu. Ali mnoge druge namirnice nude isto ili čak više proteina.
Leblebije
U samo pola šolje leblebije, nalazi se čak 8 grama proteina. Ljudi su uživali u njima još od vremena starog Egipta, a ovih dana su najpoznatije kao osnova za humus. Ukoliko želite da dodate malo proteina svom jelu ubacite šaku leblebija u salatu ili ih skuvajte u supi.
Švapski sir
Ovaj hranljivi izvor proteina, sa skoro 12 grama u pola šolje, dobro se slaže sa drugima namirnicama jer nema jak ukus. Napravite zdravu užinu tako što ćete pomešati svež švapski sir sa voćem, ili ga koristite kao tajni sastojak za još više proteina u palačinkama.
Puter od badema
Ovaj kremasti namaz nije toliko poznat kao njegov rođak, puter od kikirikija. Ali sa 7 grama proteina u 2 supene kašike, zaslužuje bi da bude. Sa puno masti zdravih za srce, to je odlična užina pre treninga. Možete ga napraviti čak i kod kuće - potrebni su vam samo bademi i blender. Ovako pripremljen namaz možete začinite cimetom, muškatnim oraščićem, ekstraktom vanile ili karijem u prahu, po ukusu.
Čedar sir
Ovaj sjajni sir je pun proteina, oko 7 grama na 28 grama sira, a bogat je i drugim hranljivim materijama - kalcijumom, cinkom, fosforom i vitaminima A i B12. Uvek birajte ovaj sir sa manje masnoće, jer masti koje se nalaze u mlečnim namirnicama nisu dobre za zdravlje srca. Sir takođe može biti i veoma slan, pa ukoliko imate problema sa konzumiranjem slane hrane, izbegavajte da ga jedete u većim količinama.
Sočivo
Pola šolje ovih mahunarki daje vam 8 grama proteina, otprilike onoliko koliko biste dobili od oko 28 grama posnog mesnog odreska. Dolaze u puno boja - braon, zeleni, crni, žuti, crveni i narandžasti. Kuva se brže od pasulja i bez prethodnog potapanja u vodu. Za vegetarijanske pljeskavice, najbolje je koristiti braon sočivo, dok je zeleno najbolja opcija za salate, a crveno sočivo je za začinjeni kari.
Seme bundeve
Ukoliko vam ostanu semenke nakon što bundevu izrendate za pitu ispecite ih u rerni. Još je lakše kupiti već pečene semenke u prodavnici, a na samo 28 grama dobićete 8.5 grama proteina. Takođe su dobar izvor cinka, gvožđa, bakra, magnezijuma, kalijuma i selena. Odlična užina je šaka ovih hranljivih semenki sa jabukom. Ili ih umešajte u ovsenu kašu, granolu ili testo za domaći hleb.
Škampi
Potrebno vam je samo oko 112 grama ovih školjki da biste dobili više od 17 grama proteina. Takođe imaju malo kalorija i masti, a dobra vest je što od svih plodova mora imaju najmanje žive. Škampi se brzo kuvaju, ali bi ih trebalo izbegavati pohovane ili pržene u dubokom ulju. Umesto toga, škampe na žaru, testenina sa marinara sosom su brz obrok bogat proteinima.
Kinoa
Ovo celo zrno (zapravo jestivo seme) sadrži oko 7,5 grama proteina po šoljici i fantastičan je izvor vlakana. Kinoa je pogodna za ishranu osoba koje ne konzumiraju gluten. Lako se kuva i ima izuzetno blag ukus, pa ju je bolje kombinovati sa salatom ili sa drugim žitaricama. Mogu se jesti skuvane u kašu, ili kao grickalica, iskokane na isti način kao kokice.