Vodič za upotrebu dezena u enterijeru

Dezeni mogu značajno obogatiti ambijent, uneti energiju i kontrast u dizajn, a kada su elementi dobro urađeni, oni mogu da spajaju prostorije dajući dubinu vašem prostoru. Međutim, bez obzira na sve, može biti teško isplanirati prostor bez specifičnog plana ili orijentira. Sledeći predlozi mogu biti od pomoći za traženje inspiracije.

Spajanje različitih boja, oblika, tekstura i dezena može delovati kao izazov kada je vreme za uređivanje enterijera. Mnogi se čak potpuno ustručavaju od dezena u prostoru, jer nisu sigurni kako može da se inkorporira uz ostatak sobe. Praćenje sledeće liste ''pravila'' može dovesti do inspiracije i ideja za kombinovanje različitih dezena, bez obzira na stil:

Definisane kombinacije boja ili oblika

Kako bi se izbegao ''zbunjujuć'' prostor, dobro je imati generalni plan boja i oblika na dezenima. Kombinacije zavise od osobe do osobe – neki više vole jarke crvene u kombinaciji sa dubokim plavim, a neki bi radije uklopili pastelne i svetlije tonove u dezenu.

Što se tiče motiva, crteža i oblika na njima, dobro je pronaći nit koja ih povezuje. To mogu biti određeni geometrijski oblici, crteži biljaka i životinja, tradicionalni dezeni iz različitih kultura...Kombinacije ne bi trebalo da deluju previše isplanirano, ali ni previše nasumično sastavljene.

Efekat suprotnosti

Kao i stilovi nameštaja, dezeni imaju mnoge varijacije - vintidž, minimalistički, monohromatski, art deko, geometrijski...Uklapanjem dve naizgled potpuno nespojive estetike može se obogatiti prostorija na zanimljiv način.

Za dodatni vizuelni efekat, stilovi mogu biti u kontrastnim bojama. Na primer, minimalistički dezen na zidu može biti bež nijanse, dok je vintidž tepih pun različitih boja i oblika.

Glavni dezen

Biranje velikog i upečatljivog dezena je dobro za one kojima je potreban vizuelni orijentir. On može biti većih razmera, na tepihu, zavesama ili zidu i diktirati izgled ostatka dezena u enterijeru. Ako dezen na velikim zavesama ima mnogo zelenih tonova, onda detalji na drugim elementima isto mogu biti zelenih ili komplementarnih boja. Ako je zid crne boje, preko kojeg su oslikani geometrijski oblici, onda dezen na tepihu može biti neutralan, kako bi ga istakao, ili može biti vrlo efektan.

Određivanje dezena prema nameni prostorije

Svaka soba ima svoju funkciju i specifičan izgled, što može biti faktor u biranju vrste dezena. Spavaća soba može imati umirujuće dizajnerske elemente – svetlije ili veoma duboke, tamne tonove boje, umirujući motivi biljaka... Dnevna soba može da ima malo više živosti i upadljivijih kontrasta. Na taj način se mnogi stilovi se mogu uklopiti u skladu sa energijom prostorije, ličnim preferencama.