Ukrašavanje polica u frižideru je novi dekorativni trend

Mnogi korisnici društvenih mreža ponosno prikazuju unutrašnjost svojih frižidera, u koji stavljaju sveže cveće, uramljene fotografije ljubimaca i različite dekorativne aranžmane, uz objašnjenje da je estetika važna svuda oko nas!

Frižider je oduvek imao samo jednu svrhu, a to je održavanje svežine namirnica. Ljudi najčešće pridaju pažnju samo njegovom spoljašnjem izgledu, lepljenjem različitih magneta ili crteža na vrata.

Najnoviji trend u dekoraciji enterijera na TikToku je ukrašavanje unutrašnjosti frižidera. Mnogi se opredeljuju za različito cveće u vazama (u zavisnosti od namirnica, kako bi se uklopile boje), uramljene fotografije, a koriste i različite setovi staklenih posuda za skladištenje hrane. Cilj je da frižider bude čist, pedantno organizovan i po mogućnosti, da se kolorit svih predmeta međusobno slaže.

"Organizacija i ulepšavanje frižidera me usrećuje. Možda deluje blesavo, ali moj cilj je da ulepšavam svet oko sebe," izjavila je Kler Sulivan za "Jahu Lajf (Yahoo!Life)". Kler je korisnica TikToka koja uživa u ukrašavanju svakodvevnih funkcionalnih predmeta i objavila je nekoliko snimaka o uređivanju polica frižidera. Veruje da svako može da unese malo lepote u svakodnevnicu, kao i da joj je navike uređivanja frižidera pomogla da promeni odnos sa hranom i domaćinstvom. Smatra i da, od kada ima estetski privlačniji frižider, više vremena posvećuje kuvanju i naučila je da uživa u sličnim poslovima u kuhinji.

Još jedna korisnica, Iv Skampoli, svake nedelje postavlja video i reorganizaciji frižidera na TikTok. Objasnila je da je bila inspirisana izgledom kuće svoje tetke, koja je bila veoma uredna i organizovana.

"Kada sam videla njenu kuću, pomislila sam da želim uneti malo reda u svoj svakodnevni haos. Kada sve izgleda pedantno, pomaže mi da budem produktivnija. Moje dnevne rutine mogu biti veoma spontane i kada mi dan započinje gledanjem uredne unutrašnjosti frižidera, lakše se skoncentrišem na sledeće obaveze."

Dodaje da nije neophodno trošiti puno novca za ovu naviku. Sasvim je dovoljno redovno čistiti police, odrediti pozicije namirnica, a dekoracije se mogu pronaći u drugim delovima doma. Korišćenje elemenata iz kuće može biti dovoljno za unošenje ličnog dodira. Najvažnije je da se održi osnovna funkcija prostora, ali i da se dovoljno ulepša, tako da podigne raspoloženje. Takođe, preuređivanje frižidera je dobra prilika za "apsajkling" starih posuda i sličnih predmeta koji nisu u upotrebi.

Reakcije u komentarima su podeljene. Pojedini korisnici smatraju da je suludo doterivati deo u kući koji će gotovo uvek biti "neuredan", pogotovo kada je u pitanju veća porodica. Ipak, drugi veruju da ovakva navika može imati pozitivan uticaj na razvijanje nove vrste poštovanja prema namirnicama i kućnim elementima.

Iako isprva deluje blesavo, mnogi svakodnevni, funkcionalni predmeti se proizvode na stotine različitih načina. Dizajneri se oslanjaju ne samo na praktičnu primenu, već i na estetiku. Zbog toga, ulepšavanje frižidera može biti i vrsta terapeutske radnje, koja pomaže u spontanom sređivanju ostalog životnog prostora ali i navika. Za one koji "nikako ne mogu zavoleti" kuvanje i slične radnje u kuhinji, privlačan prostor može podsvesno promeniti raspoloženje i služiti kao motivacija.