Mostovi Sankt Peterburga - spajaju i kada su "razdvojeni"

Sa izlaskom meseca, Sankt Peterburg se menja. Stotine brodova, jahti i čamaca sastaju se kod Dvorskog mosta, a višetonske konstrukcije razdvjaju svoja krila kako bi ih propustila da prođu. Peterburg je svetski rekorder po broju mostova, koji su ujedno i njegov zaštitni znak. Tople, letnje, "bele noći", povetarac koji blago miluje i pogled na mostove koji se otvaraju kako bi ispod njih prošli brodovi, privlače na desetine hiljada turista godišnje da poseti ovu severnu prestonicu Rusije.

Pokretni mostovi Sankt Peterburga su prava atrakcija. A mogli su i da ne budu. Prema legendi, Petar I je u novoj prestonici zabranio izgradnju kamenih mostova računajući da će se ceo saobraćaj u gradu obavljati rekama i kanalima. Car je sanjao da će stanovnici buduće prestonice Rusije putovati trajektima i čamcima jer je u tome video evropski šik, poput amsterdamskog ili venecijanskog. Na sreću, ta ideja nije zaživela, i već 1727. godine, nakon smrti Petra I, u tadašnjem glavnom gradu sagrađen je prvi most - drveni, koji je spajao obale reke Neve. U naredne dve dekade, broj mostova u Sankt Peterburgu samo je rastao, pa se do 1749. godine brojalo već preko 40 mostova, od kojih je barem polovina bila pokretna.

Mnogo romantičnih priča je povezano sa mostovima koji se, kao i obično, otvaraju u najnepovoljniji čas. Žurite na sastanak ili kući nakon radnog dana, ali, avaj, zakasnili ste jer ste se našli ste na "zaključanoj" strani obale. U Sankt Peterburgu ćete u svakoj porodici čuti slične dogodovštine. A sve zato što mostovi preko plovne Neve periodično otvaraju svoje "šape" ka oblačnom peterburškom nebu.

Ovaj jedinstveni spektakl traje od kraja aprila do sredine novembra, za vreme plovidbe, odnosno kada Neva nije zaleđena. Prilikom noćnog izlaska u grad tokom ovog perioda, važno je znati tačno vreme otvaranja mostova. Jer ako nemate veštine Mojsija, možete se naći u prilično neprijatnoj situaciji kada morate da tražite alternativne puteve  da biste došli do željenog dela grada. Peterburški mostovi se uvek otvaraju noću, a ovaj prizor, koji je najlepše posmatrati tokom "belih noći", i danas privlači turiste u grad na Nevi.

Na današnji dan severna ruska prestonica broji 342 gradska mosta, dok se u prigradskim delovima Sankt Peterburga, poput Puškina, Peterhofa, Pavlovska, Lomonosova i Kronštadta nalaze još 133. Šta peterburške mostove čini toliko posebnim i zbog čega su baš oni predstavljeni na svim razglednicama ovog grada?