Šta tinejdžeri misle da bi roditelji trebalo da znaju o mobilnim telefonima

Roditeljsko-dečija debata o korišćenju mobilnih telefona je uvek aktuelna u porodicama, posebno u onima u kojima ima tinejdžera. Roditelji se boje za sigurnost svoje dece, upoznavanja na društvenim mrežama, uznemiravanja, ocena u školi, poremećaja sna i pažnje usled preteranog korišćenja mobilnog... Ali i tinejdžeri žele nešto da kažu svojim roditeljima o korišćenju mobilnih telefona.

"Ovo je od sada svet tehnologije i neće mobilni nestati tek tako", kaže Adam Pleter, dečiji psihilog, koji pomaže roditeljima da se suoče sa promenama u tehnologiji koju deca sve više koriste u današnje vreme. Upravo ovaj psiholog ohrabruje roditelje da razviju plan pre nego što detetu kupe telefon, kako bi unapred predvideli probleme i nedoumice koje se mogu javiti.

Stručnjaci savetuju da roditelji umesto priče o lošim stranama telefona, razgovaraju sa svojom decom o stvarima koje se pojavljuju u onlajn svetu, od aplikacija do noviteta na mrežama, kao što su TikTok izazovi. Roditelji bi trebalo da imaju stalnu komunikaciju sa svojom decom, jer se i tehnologija i interesovanja tinejdžera jako brzo menjaju. Ono što mnogi ne prihvataju, a realnost je, jeste da svi moraju stalno biti uključeni u digitalno obrazovanje, do kraja života.

Magazin "Vašington post", iskoristio je svedočenja tinejdžera o korišćenju savremene tehnologije i otkrio šta roditelji moraju da znaju.

Naši telefoni nam ne služe samo za zabavu

Većina dece ima mobilni telefon već od desete godine (a neki i ranije). Smatraju da im je važan koliko i ključevi od kuće. Roditelji uglavnom razumeju, ali nekada misle da deca jednostavno samo "vrte" telefon besciljno. "Ja sam produktivan kada koristim moj mobilni, odgovaram na poruke u vezi sa školom ili odgovaram na poruke prijatelja. I većina aplikacija koje su mi potrebne svaki dan za školu zahtevaju identifikaciju u dva faktora, za šta mi treba telefon. Osećam mali pritisak mojih prijatelja da budem na društvenim mrežama, ali na kraju krajeva, mreže su prozor u savremeni svet. Mogu da saznam šta se dešava u mojoj zajednicim. Roditelji su me prilično dobro pripremili za ono što dolazi uz mobilni telefon. Takođe postoji i pravilo: imaju pravo da u svakom trentku, ako žele, pogledaju moj telefon", kaže Čarlin Grinhaus iz Vašingtona.

Slanje poruka je drugačije od razgovora uživo

Mnogi mladi ljudi kada šalju poruku ne koriste znakove interpunkcije, osim ako ne pišu profesoru koji za takvo izražavanje nema sluha. Takođe, sa starijim generacijama se ne razumeju i kod upotrebe emotikona. Trenutno je trend koristiti lobanju emotikon, što u poruci znači - to je baš bilo smešno! "Svi moji prijatelji imaju faze u kojima stalno koriste isti emotikon, nekad je to dinosaurus, mačka, meda i šalju ih i onda kada nemaju šta da mi kažu o nečemu što se desilo, kada  nemaju komentar. Ja koristim onaj koji plače/smeje sa suzama koje teku niz lice. Primetila sam da moja mama koristi onaj što se smeje i krivi na jednu stranu i većina starijih to koristi. Slanje poruka je mnogo drugalije u odnosu na razgovor licem u lice. Preko poruke, smisao može da se izgubi i često je slanje poruka napravilo neku dramu u društvu. Neko nije razumeo poruku ili je razumeo pogrešno", kaže Gabrijela Sousa.

Postavite pravila, ali prvo razgovarajte sa svojom decom

Psiholozi savetuju roditeljima da pre nego što nabave detetu telefon, porazgovaraju sa detetom otvoreno i kažu koja su njihova očekivanja i koje su zabrane. "Ja sam razgovarao sa svojim roditeljima i postavili su jasna pravila. Dobio sam telefon prvog dana šestog razreda. Mislim da je to bilo vreme kada ga je većina dece u mom okruženju već imala. Definitivno sam napravio mnogo grešaka. Igrao sam predugo igrice i kupovao stvari onlajn, pa su me roditelji suočili sa posledicama. Važno je ne dozvoliti deci da odmah imaju društvene mreže, kada dobiju mobilni telefon. Društveni mediji nisu dobri. TikTok stvara zavisnost, sećam se da sam od ranog jutra satima samo "skrolovao" po ovoj mreži. Takođe, mislim da Instagram, zaista nije dobar za mentalno zdravlje, posebno za moje prijateljice koje su devojke, jer se stvara pogrešna slika o telu", kaže Kaleb Marfi.

Društvene mreže prave mnogo problema i buke

"Mislim da definitivno moraju da postoje neka osnovna pravila za društvene medije. Takođe mislim da je važno znati i koje probleme sa sobom nose, posebno kako ih odgovorno koristiti. Dete koje je možda premlado za neke informacije, lako do njih može doći samo pritiskom na dugme. Važno je da roditelji kažu deci da na mrežama prate ljude koje poznaju ili da se obrate roditeljima ako žele nešto da saznaju, da to ne bi tražili na društvenim mrežama. Tako je lako pronaći nešto što je neprikladno u tim godinama. Takođe mislim da roditelji treba da znaju, da, iako ima mnogo zastrašujućih stvari na društvenim medijima, to je način na koji tinejdžeri komuniciraju. Ovako se sprijateljuju", smatra Ketrin Haris. 

Povezanost telefona i društvenih medija 

Tinejdžerima je važno da komuniciraju i budu u kontaktu sa svojim prijateljima. Ali, mobilni telefon koliko je koristan za komunikaciju, toliko je i samo njegovo posedovanje preduslov za prisustvo na društvenim mrežama. Problem koji se javlja između tinejdžera i njihovih roditelja je u tome što deca misle da ih roditelji nikako ne mogu razumeti, samo iz razloga što su nove generacije odgajane uz tehnologiju, dok su njihovi roditelji dobili kontakt sa tehnologijom tek kasnije tokom života. Nekada je ravnoteža najbolja i bilo bi dobro praviti pauze u korišćenju, sa čim se slažu i adolescenti, međutim roditelji nekada idu u krajnost i prosto zabrane korišćenje telefona na neko vreme. 

"Trenutno mi je zabranjeno korišćenje telefona. Prošle su skoro dve nedelje bez mog telefona i, verovali ili ne, osećam se odlično. Prethodno sam se posvađala sa nekim prijateljima, a video o tome je završio na društvenim mrežama. Mama mi je oduzela telefon jer nije želela da budem izložena tome. Iako se ne slažem sa oduzimanjem telefona kao kaznom, to me je navelo da shvatim koliko su pauze od telefona i društvenih mreža važne i koliko one mogu biti korisne. Imam više energije i bolje spavam. I bilo je lepo da se odmorim od svih, jer nisam shvatala koliko stresni društveni mediji i sav taj društveni pritisak mogu biti", deli svoje iskustvo Kajli Rid. 

Ponekad poželim da moji prijatelji ostave telefone i da samo razgovaramo

Mnogi ljudi, pa i tinejdžeri među njima, u stanju su da satima gledaju društvene mreže i postaju zavisni od svojih telefona. Adolescenti kažu da bi nekada zaista voleli da prijatelji samo spuste telefone na sto i pričaju sa njima. Umesto toga, svi govore da slušaju, ali niko nikoga zaista ne sluša.

"Znam devojku koja je izbrisala je sve svoje društvene mreže. Osećala se kao da ne uživa više u komunikaciji sa drugim ljudima. Ovo je uradila kada je shvatila da ostaje u svojoj sobi kako bi provela vreme na TikToku umesto da izlazi i druži se sa prijateljima ili ide u šetnju. Sada telefon koristi samo da slika i zove ljude. Ona fotografiše, ali ne objavljivuje više na Instagramu", kaže Izabel Keledon, objašnjavajući kako je dobro napraviti pauzu od društvenih mreža.