Magazin

Nova "psihodelična" stanica moskovskog metroa "obara sa nogu" - putnici omađijani leže na podu

Broj putnika koji se svakodnevno prevoze moskovskim metroom uveliko premašuje brojku od 8 miliona. Svake godine metro se širi: otvaraju se nove linije koje povezuju različite krajeve grada, na postojeće linije dodaju se nove stanice. Novootvorena stanica Rižska danima izaziva oduševljenje putnika toliko da leže na podu posmatrajući horizontalni, "plivajući" LED ekran. Muzej pod zemljom, kako često nazivaju moskvoski metro, nastavlja da opravdava svoj naziv.
Nova "psihodelična" stanica moskovskog metroa "obara sa nogu" - putnici omađijani leže na podu© РИА Новости /Григорий Сысоев

Ovih dana pažnju su privukle nove stanice koje su se otvorile na Velikom Prstenu - kružnoj liniji koja povezuje među sobom ostale linije moskovskom metroa, a koja se svečano otvorila 1. marta. Putnici su imali prilike da po prvi put vide čak sedam novih stanica, ali i dve rekonstruisane, koje su se ranije nalazile u sastavu drugih linija.

Posebno se istakla stanica Rižska, koja je svojim futurističkim dizajnom oduševila korisnike: ključni elementi u enterijeru ove stanice su arke od nerđajućeg čelika visine četiri metra sa ugradnim osvetljenjem i "psihodelični" iskrivljeni LED paneli. Autor ovog projekta je arhitektonski biro Blenk Arhiteksts ("Blank Architects"), a projekat su odabrali građani Moskve.

Koliko je oduševljenje izazvao dizajn nove stanice govori i snimak obožavalaca koji su praktično ležali na podu metroa "omađijani" LED panelima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, kao i gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, a događaj je opisan kao "finalna etapa realizacije najvećeg na svetu projekta u oblasti metrogradnje".

U razradi projekata novih stanica metroa učestvovalo je preko 30 arhitekata, dok se dizajn za šest novih birao na međunarodnim arhitekturnim konkursima. Na kraju, svaka od 31 stanice Velike Prstenaste linije dobila je svoj autentični izgled. Velika kružna linija moskovskog metroa prostire se duž prstena od 70 km i najduža je prstenasta linija na svetu.

image