Kako da ne odustanete od čitanja knjige posle samo nekoliko stranica

Čitanje barem pedeset stranica nove knjige, korišćenje društvenih mreža, odustajanje bez krivice i drugi trikovi mogu podstaći redovno čitanje i uživanje u literaturi.

Mnogi ljudi danas priznaju da nemaju strpljenja za čitanje dužih onlajn tekstova, pa samim time ni pisanih knjiga. Doba u kome se sve kreće vrlo brzo, od svakodnevnih rutina do informacija i sadržaja na televiziji i telefonu, izdvajanje vremena za čitanje deluje kao nemoguća misija.

Slobodno vreme se najčešće koristi za završavanje obaveza koje nisu bile prioritet tokom radne nedelje, ili se često koristi za socijalizaciju. Iako možda isplatljivije deluje sticanje novih veština potrebnih za razvoj karijere, čitanje osim što bogati naš um, može imati benefite za čovekovo zdravlje, tako da je dobra ideja izdvojiti određeno vreme u nedelji za ovu naviku. Najteže je početi, ali uz sledeće savete, zaljubljivanje u čitanje može biti veoma lako:

Izdvajanje žanrova

Jedan od "najtežih" delova u ponovnom uspostavljanju navike čitanja je pronalaženje sopstvenog ukusa. Postoji na stotine hiljada različitih tema, autora, sadržaja, što u nekim slučajema može stvoriti određen pritisak. Za početak je najbolje odgovoriti na neka pitanja - da li bi bilo zabavno potražiti biografiju ličnosti koja nas neko vreme interesuje? Da li pokušavamo naučiti novu veštinu ili razviti novi hobi, pa knjiga na takvu temu može biti korisna? Na kraju, da li samo postoji želja za "bežanjem" od realnosti i pronalaženjem novog univerzuma koji može da pomogne u mentalnom opuštanju?

Potrebno je izdvojiti malo vremena za detaljno pretraživanje, tako da je dobro raspitati se o predlozima u krugu prijatelja, na onlajn forumima ili čitati recenzije i mišljenja drugih na određenu knjigu pre donošenja odluke.

"Bestseleri" ne moraju biti orijentir

Lako je odustati od čitanja kada se lični ukus ne poklapa sa preporukom većine ili sa aktuelnom listom bestselera. Zbog toga je važno imati strpljenja za istraživanje sopstvenog ukusa, pogotovo ako je navika bila zapostavljena na duže vreme. Čitanje treba da bude individualno uživanje, bez potrebe za praćenjem trendova ili preferenci većine. Pronalaženje autora, žanrova i tema koje odgovaraju pojedincu je dragoceno, a čitanje tada postaje pravo uživanje.

Čitanje oko pedeset stranica nove knjige pre odustajanja

Kada se završi proces pronalaženja odgovarajuće knjige, sledeći izazov je kontinuitet. Ponekada, mnogi odustanu nakon prvih desetak strana, pogotovo ako sadržaj odmah ne deluje zanimljivo. Ipak, bolje je knjizi "pružiti šansu" i preći oko prvih pedeset strana, jer će tek tada biti jasna struktura pisanja, priče, likova...Čak i nakon toga, potrebno je nekoliko stranica da se zaista oseti duh priče, koji se možda isprva nije istakao. Strpljenje i poštovanje nove navike ima novi značaj, a delo koje na početku nije bilo zanimljivo može postati novo omiljeno štivo.

Društvene mreže mogu biti od pomoći

Iako je čitanje jedna vrsta moderne "borbe" protiv prekomernog korišćenja tehnologije, društvene mreže zapravo mogu biti veoma koristan izvor informacija kada je u pitanju traženje dobrih knjiga. Postoji na hiljade profila na različitim onlajn platofrmama, koji se isključivo bave literaturom, analizom dela, autora, preporukama za određene žanrove...Sadržaj ovog tipa postaje jedna vrsta "džepne biblioteke", u kojoj se brzo dolazi do odgovora na pitanja vezana za određenu knjigu.  

U redu je odustati

Ako određeno štivo i dalje nije dovoljno zanimljivo, a čitanje svaki put deluje samo kao obaveza, umesto uživanje, onda je najbolje odustati. Međutim, ne bi trebalo osećati krivicu (koja često dovede do potpunog odustajanja od čitanja), već priuštiti sebi vreme za dodatno istraživanje, pronalaženje odgovarajućeg stila i sadržaja. Čitanje bi trebalo da postane aktivnost u kojoj se uživa i dovodi do opuštanja, a ne dodatni pritisak i test produktivnosti.