Magazin

Kako sa detetom ujutru na vreme da izađete iz kuće - spremanje za vrtić ili školu kao izvor stresa

Jutarnji polazak u školu ili vrtić, za mnoge roditelje je stresan. Deca se ili probude rano, pa se zatim "razvlače" po kući, tražeći stvari, ili jednostavno odlažu polazak. A nekada se probude kasno, skraćujući time vreme celoj porodici u pripremi za radni dan. Kako organizovati decu i svoju porodicu kako bi svi stigli na vreme?
Kako sa detetom ujutru na vreme da izađete iz kuće - spremanje za vrtić ili školu kao izvor stresa© freepik/freepik

Koliko je teško organizovati jutarnji izlazak iz kuće, shvatimo tek kada dobijemo decu. Dok spremamo doručak obraćamo se svojoj deci sa "Ustani, obuci se, očešljaj se, jedi, operi zube, nađi cipele, spakuj ranac..." i tako svako jutro. Svaki deo puta prema vratima, može biti zamka, ako se samo jedna od stvari prolongira ili oduži, a rezultat su deca koja kasne u školu, a mi na posao.

Evo kako su problem polaska iz kuće na vreme, postigli iskusni roditelji:

1. Izaberite odeću uveče

Kako ne biste došli u situaciju da vaša ćerka ne može da pronađe omiljenu majicu baš pred polazak u školu, ili da tek kada otvorite fioku shvatite da nema čistih čarapa, naviknite svoju decu da biraju odeću svako veče. Imaćete vremena da operete, ispeglate ili pronađete delove garderobe koji su im potrebni.

2. Spremite sve prethodno veče 

Da, iscrpljeni ste i više od svega želite da legnete u krevet i gledate neku od serija, ali ako znate da će samo pola sata uveče omogućiti da jutro počne mirnije, vredi pripremiti sve na vreme. Proverite da li je urađen domaći i spakujte knjige sa decom, ili ih iskontrolišite - zavisno od uzrasta deteta. U ove obaveze mogu spadati i kuvanje ručka za sutra, ili odlazak kasno uveče po mleko, kako biste ujutru popili svoju omiljenu kafu na miru. Ova strategija je pomogla mnogim roditeljima. Neki spremaju i sebi odeću za sledeće jutro (ili čak sledeću nedelju), drugi postavljaju sto za doručak nakon što su završili večeru, a mnogi tvrde da je spremanje dečje užine prethodno veče, uštedelo mnogo vremena.

3. Spremite dodatnu opremu/potrepštine na neobičnim mestima

Idealne slike iz časopisa u kojima je sve složeno po policama i sve na svom mestu, samo su nedosanjani ideal mnogim porodicama, a posebno u periodu kada su deca još uvek mala. Neke mame su priznale da njihova rutina jutarnjeg spremanja podrazumeva ostavljanje stvari na neobičnim mestima. Ova mama kaže da je zbog brzine i lakoće, uvek čuvala stvari tamo gde "ne pripadaju". Tako su čarape i četka za kosu uvek stajale u kolima. 

4. Deci je potrebno da na vreme odu na spavanje

Kada su naša deca u krevetu do devet, sledećeg jutra se bude vesela i živahna i stižu na vreme da operu zube, obuku se i spakuju. Kada kraće spavaju, bude se mrzovoljni i ne stižu da odrade sve svoje obaveze na vreme.

5. Uvek nađite malo vremena i za maženje

Ujutru, u žurbi, u iskušenju smo da preskočimo zagrljaje i poljupce. Loša ideja! Nekoliko minuta usredsređene pažnje, motiviše dete da ustane vedrije, skine pidžamu i obuče se.

6. Napravite takmičenje u spremanju

Ima nešto u tome kada se spremanje nazove "trkom", deca se ubrzaju i stižu prva. Mnogi roditelji koji imaju više dece u porodici, se kunu u ovu taktiku. Međutim, ne bi trebalo stalno da se sprovodi, kako deci ova trka sa braćom i sestrama ne bi dosadila. Savetuje se da se ova taktika primeni kada je potrebno izaći što pre iz kuće.

7. Deca bi trebalo uvek da se spremaju sama

Mnogi roditelji se slažu da je važnost samostalnog oblačenja, ne samo dobra za razvoj dece, već i za porodičnu jutarnju dinamiku. Dok se deca oblače, tata i mama mogu da se obuku i pripreme kafu za sebe, a doručak za decu. Kada su deca mala, biće potrebno više vremena dok ne nauče da se sami obuku, ali će se ova navika na duže staze isplatiti, smatraju roditelji.

8. Možda će brzini doprineti muzika

Deca neće da ustanu iz kreveta? Neke mame su odlučile da u rutinu spremanja za školu i vrtić unesu malo muzike. U početku puste muziku sasvim tihu, i polako pojačavaju, kako bi se deca probudila. Slično kao muzika u nekadašnjim dečijim odmaralištima. Najbolje je da izaberete jednu pesmu koja će biti prepoznatljiva ili možda ona pesma koja je omiljena u vašoj porodici. Još trikova za razbuđivanje pospanih glavica - nežno golicanje, ljubljenje...

9. Podeliti i osvojiti  

Ukoliko ste vi i vaš partner/partnerka oboje u isto vreme u kući, probajte da podelite obaveze oko jutarnjeg spremanja. Dok jedno pakuje dečje užine, drugo može kuvati kafu ili pomagati deci oko spremanja knjiga ili ukoliko imaju neki problem oko spremanja.

10. Neka doručak bude jednostavan

Svako bi voleo da bude idealan roditelj koji svako jutro priprema omlet od povrća i kaše od kinoe, ali većina zapravo nema vremena za to. Najbolje je pronaći jednostavan meni koji je zdrav a ne oduzima mnogo vremena, kao što su na primer, domaći sendvič, pita i voćka.

11. Svedite obaveze po kući na minimum

Lista jutarnjih obaveza bi trebalo da je kratka. Deca mogu da nahrane kućnog ljubimca, vrate svoje pidžame u odgovarajuće fioke, nameste krevete.

12. Sve što se može uraditi u putu, uradite u kolima

Ima onih jutara kada se krećemo kroz jutarnji raspored efikasnošću dobro podmazane mašine. A tu su i ona jutra kada ležimo u krevetu i odlažemo alarm. Kako onda da brzo prođemo ceo raspored za 15 minuta? Oblačimo se i onda sve ostalo obavimo u kolima. U kolima se može završiti doručak, očešljati, mogu se zavezati pertle.

13. Napravite pakovanje za iznenadne slučajeve

Za jutra kada kasne, neki roditelji su sastavili paket za hitne slučajeve koje drže u pretincu za rukavice u autu. U njemu se mogu naći proteinska čokoladica (doručak), žvakaće gume (čiste zube), četka za kosu, šnale i trakice za kosu, kao i sitan novac koji se može dati detetu za užinu, ukoliko nismo imali vremena da je pripremimo i ponesemo.

14. Napravite plejlistu omiljenih pesama, kako bi deca znala koliko imaju vremena za svaku od obaveza

Ako se deca probude u 7, a mi moramo da izađemo u 7.45, ne bi bilo loše motivisati ih plejlistom najboljih pesama od 45 minuta. Neka znaju da kada čuju određenu pesmu vreme je da se obuvaju i polako krenu napolje.  

Naravno, da u moru roditeljskih saveta postoje i oni koje možemo podvesti pod apsurde. Naime, jedna mama je na društvenim mrežama podelila savet kako ona ubrzava jutarnje spremanje. Savet ove mame je da stavite mališane/predškolce u krevet u njihovoj školskoj odeći! Ona kaže da ovaj trik najbolje funkcioniše ukoliko je školska odeća udobna kao pidžama. Mnogo je lakše obući ga posle večernjeg kupanja, kaže ova mama, a u njenoj kući pidžame su "posebne" i rezervisane za vikende.

Još jedan savet koji je jedan tata podelio je podmićivanje dece. Ovaj tata ima petogodišnje blizance kojima dozvoljava da nahrane ribice ako su obučeni i spremni, jer iz nekog razloga im je ovaj zadatak uzbudljiv. Neki roditelji dozvoljavaju detetu korišćenje mobilnog duže tokom dana, ako se ujutru brže spremi.

image