Magazin

Deset znakova da su vaše alergije van kontrole

Za mnoge alergičare proleće je doba godine kome se oni ne raduju kao ostali ljudi. Dok drugi uživaju u šetnji i bujanju prirode, alergična osoba se druži sa maramicom u jednoj, i sprejem za nos u drugoj ruci. Kako da znamo kada naše alergije nisu pod kontrolom?
Deset znakova da su vaše alergije van kontrole© pixabay/cenczi

U susret proleću, dobu godine koga se mnoge alergične osobe pribojavaju, medicinski sajt "VebMD", objavio je spisak simptoma koji mogu biti znak da alergija nije pod kontrolom.

1. Alergijski pozdrav

Specifični gest rukom tokom koga brišemo nos, a koga prati "šmrckanje" i večiti osećaj svraba nosa (posebno kod dece) - simpatično je nazvan "alergijski pozdrav". Zbog toga što se ovaj osećaj ne može prikriti ni sakriti, često će nas prijatelji pitati  "Da li si se prehladio?". Zapravo alergija nam nije pod kontrolom ili je neki od alergena u porastu pa su naši simptomi, i pored svih mera predostrožnosti, počeli da se manifestuju. Iako mnogo alergičara usisava kuću pomoću HEPA filtera, ostaje u zatvorenom prostoru kada je sezona polena, uzima lekove po preporuci lekara, opet se nekada, u zavisnosti od količine alergena trenutno prisutnih u vazduhu, javljaju ovi simptomi i samo su znak da se dosadašnja zaštita preispita.

2. Podočnjaci

Tamni krugovi su još jedan znak alergije. Dobijaju se nakon dugoročnog trljanja očiju kada zasvrbe. Najbolje je uzimati antihistaminike kako bi se zaustavili simptomi kao što su svrab, suzne oči, kijanje i curenje iz nosa. Ako ih već uzimate, ali ne deluju, potrebno je razgovarati sa lekarom o promeni plana lečenja.

3. Hronično zapušen nos

Kada imamo prehladu ili grip, osećaj začepljenog nosa bi trebalo da nestane za nedelju ili dve. Ukoliko ovaj osećaj ne prestaje, najverovatniji uzrok su alergije. Tokom alergijske reakcije, sluznica nosnih prolaza natekne i stvara dodatnu sluz. Moguće je dobiti pritisak u sinosima ili/i glavobolju. Nazalni steroidi u spreju, koriste se za smanjenje upale sluzokože u nosnim prolazima čiji uzrok su alergije. Ipak, za dugoročniji plan i program lečenja, trebalo bi se obratiti alergologu, jer duža upotrebna kortikosteroida nije poželjna.

4. Zviždanje

Zvuk koji lekari najčešće nazivaju "zviždanje" i koji se kod ozbiljnijih slučajeva može čuti i bez stetoskopa, često je povezan sa astmom, ali može biti povezan i sa sezonskim alergijama ili ozbiljnom alergijskom reakcijom. Zviždanje se dešava kada su suženi disajni putevi. U težim slučajevima je nekada potrebno pozvati hitnu pomoć. Ukoliko se ovaj zvuk javlja zbog alergija, potrebno je obratiti se lekaru.

5. Svrab kože

Ovaj osećaj se javlja kada je koža jako isušena, a ako ne prestane da svrbi ili ako se pretvori u osip, možda je u pitanju ekcem. Ova kožna reakcija je česta kod ljudi sa alergijama. Okidači su najčešće upotreba jačih ili do sada nekorišćenih sapuna ili deterdženta. Takođe se mogu javiti od hemikalija u omekšivačima, ali i od peruti kućnih ljubimaca ili čak i od grublje tkanine. Ovakve promene na koži, mogu se tretirati antihistaminicima, hidratantnim kremama i kortikosteroidnim kremama. U težim slučajevima, lekar može prepisati i određene lekove.

6. Koprivnjača

Crveni osip, koji svrbi, mođe trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Često se javlja kao alergijska reakcija na neku hranu, lekove ili ubod insekata. Antihistaminici obično daju trenutno olakšanje. Ukoliko ne pomažu, i ovde se mogu koristiti neki od lekova na bazi steroida. Najbolja odbrana je pronaći i izbeći sve okidače koji izazivaju koprivnjaču.

7. Nesanica

Svrab kože i očiju, začepljen nos, postnazalno curenje, bol u sinusima i drugi simptomi alergije mogu otežati spavanje. Kašljanje ili šištanje, takođe mogu otežati noćni odmor. Neki lekovi protiv alergija mogu poremetiti dobar san. Ukoliko često ležite budni noću, možda je vreme da pitate svog doktora da vam promeni plan lečenja.

8. Problemi sa koncentracijom

Teško je fokusirati se kada oči suze, curi nos, a za vama je još jedna besana noć. Osim toga, neki antihistaminici bez recepta mogu učiniti da imate osećaj da ste usporeni, kao u magli. Ako alergije ometaju svakodnevni život, posao ili odnose sa drugim ljudima, pozovite doktora i razgovarajte o tome šta možete da uradite.

9. Umor

Alergije mogu smanjiti nivo energije. Ne samo što otežavaju spavanje, već opterećuju imuni sistem i polako dovode do osećaja iscrpljenosti čitavog organizma. Lekovi koji se koriste dodatno izazivaju pospanost, pa bi se trebalo konsultovati sa lekarom ili farmaceutom i pronaći neki od novijih proizvodi koji nemaju taj efekat.

10. Depresija

Ukoliko se početkom proleća osetite tužno, bez nekog vidljivoh razloga, ponekad je uzrok alergija. Naučnici istražuju veze između alergija, promena raspoloženja i depresije. Iako se još uvek ne može dokazati da su potpuno krive alergije za osećaj tuge i bezvoljnosti, trebalo bi naglasiti svom lekaru ako se osećate loše.

 

 

image