Magazin

Umetnost u domu - povezuje ljude, podstiče dečju maštu i kreativnost

Omiljena slika na zidu nije samo dekoracija, već može biti korisna u razvijanju sopstvene mašte, interesantnih diskusija sa drugima ili čak imati značajnu ulogu u razvoju dece.
Umetnost u domu - povezuje ljude, podstiče dečju maštu i kreativnost© Unsplash/Spacejoy

Umetničko delo u domu nema samo estetsku funkciju. Može biti povod za strastvene razgovore, duboko razmišljanje, istraživanje sopstvenog ukusa... Važno je odabrati dela koja idu uz prostor, ali takođe prouzrokuju određene emocije. Vizuelno obogaćivanje životnog prostora je neprocenjivo, pogotovo kada donosi još nekoliko dobrobiti:

Diskusije kroz umetnost

Umetnost može povezivati ljude na različite načine. Interesantno delo može pokrenuti razgovor među prijateljima, poznanicima ili čak strancima. Bez obzira na obrazovanje i umetničko iskustvo pojedinca, razgovor uvek može biti zanimljiv. Razmenjivanje utisaka o delu, mišljenja, pretpostavki o značenju rada ili samo opisivanje njegovog izgleda može biti dobra tema za razgovor.

Navedeni efekat koji se najčešće dobija i u muzeju može biti kreiran i u domu. Intrigantna slika, nameštaj, dekoracija i sl. može biti pokretač različitih diskusija i otkriti mnogo više od samo nečijeg ličnog ukusa. U zavisnosti od poruke i konteksta dela, može doći do razmenjivanja različitih perspektiva i mišljenja. Razgovor se tada može nastaviti u interesantnim pravcima, koji čak mogu biti nevezani za samo delo.

Razvija i neguje kreativnost

Kreativnost se može negovati na indirektan način i dovoljno je imati nekoliko vizuelnih "podsetnika" u domu, koji će biti od pomoći. Na primer, postavljanje voljene slike na zid u spavaćoj ili radnoj sobi uvek može znatno popraviti raspoloženje. Gledati omiljenu skulpturu lokalnog umetnika u dnevnoj sobi je tema za razgovor, ali može da služi i kao inspiracija i nadahnuće tokom monotonih dana.

Umetnost u domu može biti korisna ne samo za profesionalne kreativce (dizajnere, ilustratore, skulptore, slikare...), već i za ljubitelje umetnosti i one koji imaju različite kreativne hobije.

Introspekcija

Osim razvijanja hobija i mašte, umetničko delo u domu može biti okidač za introspekciju. Najčešće su to dela koja imaju dublje značenje, političke/društvene poruke ili prikaz veoma ličnih osećanja umetnika.

Ipak, umetnički rad ne mora biti "težak" da bi pojedinca naveo na razmišljanje, pogotovo kada većina ljudi voli da u sosmu ima umetnost koja podiže raspoloženje. "Vedrija" dela ili čak zabavni dečiji crtež mogu biti povod za kontemplaciju - umetnost više ne obogaćuje samo prostor, već i um.

Dobro za razvoj dece

Okolina utiče na sve nas, a pogotovo na mališane. Deca koja odrastaju u kući punoj umetnosti i vizuelno zanimljivih detalja će vremenom lakše razvijati maštu, kreativnost i ljubav prema estetici i stvaralaštvu. Radoznalost i želja za razvijanjem sopstvenih ideja će biti izraženi.

 

image