Magazin

Kako odabrati odgovarajućeg psihoterapeuta

Poverenje i osećaj sigurnosti su glavni uslovi pred početak razgovaranja sa psihoterapeutom, ali kako pronaći pravu osobu za saradnju?
Kako odabrati odgovarajućeg psihoterapeuta© Pexels/SHVETS production

Postoje mnogi faktori koje je važno razmotriti pred početak psihoterapije. Prvenstveno je najvažnije ustanoviti sopstveni razlog za traženje pomoći i saveta profesionalaca. Kada pojedinac poznaje lične potrebe, traženje odgovarajuće pomoći postaje mnogo lakše. Najteže od svega na tom putu, predstavlja adekvatno uočavanje i suočavanje sa sopstvenim psihičkim i psihosomatskim teškoćama, procenom da je važno da se one reše i uvidom da ne mogu da ih reše sami.

Bilo da je u pitanju onlajn terapija ili razgovori licem u lice, izbor odgovarajućeg psihoterapeuta je veoma važan za lični napredak i rešavanje emotivnih problema. Cilj je spoznaja sebe i svog untrašnjeg sveta, kako bi se kvalitet života i međuljudskih odnosa održavao na stabilnom nivou.

Mnogi terapeuti nude besplatnu sesiju i konsultacije pred početak programa, kako bi obe strane ustanovile da li bi saradnja bila produktivna. Psihijatar Dejvid Džejnvejn je za "Sajkolodži tudej (Psychology today)" podelio nekoliko važnih pitanja koje treba postaviti sebi prilikom upoznavanja i donošenja odluke o odgovarajućem psihoteraputu:

1. Koji su moji ciljevi

Ustanoviti jasne ciljeve pred početak psihoterapije nije jednostavno, pogotovo kada problemi nisu toliko očigledni (kao kada je u pitanju fizičko zdravlje). Ipak, jasno definisanje sopstvenog mentalnog stanja pomaže u pronalaženju odgovarajućeg specijaliste.

U slučaju da je utvrđivanje problema previše komplikovano, onda je važno to napomenuti pred početak sastanka sa stručnjakom, kako bi smo se odlučili za najadekvatniji sistem rada. Prikupljanje informacija prilokom izbora terapeuta treba da uključi i sledeće:

  • znanje
  • zvanje 
  • uža specijalnost (ukoliko postoji)
  • profesionalno iskustvo (kliničko/nekliničko) 
  • iskustvo klijenata/korisnika 
  • mišljenje kolega (ukoliko je moguće) 
  • pročitati njegovu knjigu, videti predavanje (ukoliko postoje i ako su dostupni)

Nakon ovoga bi trebalo da već imate dovoljno sigurnosti u donošenju odluke o izboru "potencijalno svog" psihoterapeuta.

2. Da li se osećam prijatno sa ovom osobom

Iako deljenje privatnih informacija i osećanja sa nekim koga ne poznajemo nije lako, odgovarajući terapeut može pomoći u lakšem prilagođavanju i sticanju osećaja sigurnosti. Da li nas pomno sluša, pokazuje empatiju (čak i na suptilan način)? Da li nam intuicija govori da nešto nije u redu? Ako opuštanje tokom razgovora predstavlja izazov, čak i kada su svakodnevne teme u pitanju, onda je možda vreme pronaći nekog drugog.

3. Transparentnost

Iz prvog razgovora bi bilo dobro ustanoviti namere terapeuta. Na primer, da li zaista deluje zainteresovano i spremno da pomogne ili samo pokušava da ubrza proces i što pre započne/završi program?

Takođe, važno je postaviti pitanja o njihovoj stručnoj spremi, kao i da li su imali prethodna iskustva sa problemima oko kojih nam je potrebna pomoć, odnosno da li su specijalizovani za oblast u kojoj nam je potrebna pomoć.

4. Zajednički cilj i produktivno dogovaranje

Kada je atmosfera razgovora zadovoljavajuća, dogovaranje oko zakazivanja terapije nikada neće biti neprijatno. Dobar terapeut će iskreno reći koliko sesija smatra da je neophodno na nedeljnom/mesečnom nivou i trudiće se da vremena budu fleksibilna i odgovaraju klijentima.

Za kraj, najvažnije je slagati se sa predloženim ciljevima psihoterapije, ali i biti otvoren za različite predloge i mogućnosti. Ne treba da obeshrabruje ukoliko shvatite da vam erapeut ne odgovara, već pažljivo nastavite pretragu u colju donođenja najbolje odluke za sopstveno zdravlje.

image