Hanami - japanski prolećni festival trešnjinog cveta

U Japanu se dobrodišlica proleću obeležava posmatranjem drveća trešnje, koja simbolizuju lepotu, ali i prolaznost života.

Hanami (hana - cvet, mi - gledati) festivali se održavaju širom zemlje u periodu od marta do maja, u zavisnosti od vremena cvetanja u pojedinim regionima. Cvet trešnje (sakura) je jedan od glavnih simbola Japana i smatra se predstavnikom proleća. Pošto cveta samo oko dve nedelje u godini, osim lepote, simbolizuje život i smrt i prolaznost i vuče korene iz budizma. Takođe, početak školske godine se u Japanu obeležava u aprilu, što se može povezati sa velikim značajem sakure i proleća u istoriji i kulturi zemlje.

Hanami festivali se mogu shvatiti kao podsetnik na uživanje u sadašnjosti i upijanje lepote oko sebe, iako će jednog dana nestati. Glavni "cilj" festivala je mirno posmatranje cvetova na drveću ili latica koje lete i padaju na zemlju.

Osim šetnje i posmatranja prirode, mnoge porodice ili grupe prijatelja oranizuju piknike, a na pojedinim mestima se mogu naći i kreativne radionice ogiramija ili ceremonije čaja. Za večernje događaje se postavljaju papirne noćne lampice i tada se festival naziva jozakura (jo - veče, zakura/sakura - trešnja).

Tradicija je isprva bila namenjena aristokratiji, pre nekih hiljadu godina. Oni koji su živeli na dvoru su imali posebne bašte namenjene za uživanje u cvetovima. Nakon aristokratije, običaj se primenjivao i u krugovima samuraja, a u 16. veku se proširio na sve društvene slojeve. U mnogim predelima se počelo saditi trešnjino drveće. Mnogi su rado prihvatali običaj, pogotovo poljoprivrednici, jer se verovalo da će plodovi i privreda biti stabilni ako cvetovi dugo žive. Prema mitologiji, bog pirinčanih polja je živeo među krošnjama trešnje.

Običaj slavi na milione ljudi svakog proleća, a mnoge vremenske prognoze uvek obaveštavaju kada će trešnja početi da cveta, kako bi se na vreme organizovali svi događaji vezani za festival.