Papirni test za trudnoću - prikazuje tačne rezultate i može se reciklirati

Na milione testova za trudnoću se koristi širom sveta, ali isto toliko njih završi na deponijama/u prirodi. Izum jedne australijske dizajnerke može promeniti budućnost velikog procenta plastičnog otpada u svetu.

Eko-test za trudnoću napravljen je od 99 posto papirnog materijala koji se, zajedno sa plastičnim pakovanjem u kojem se dobija, može reciklirati. Cilj izuma je da testovi za trudnoću, koje na milione ljudi kupuje i koristi svaki dan, postanu ekološki održivi.

Lara Solomon je osnovala brend "Hupsi" nakon što je prošla kroz proces veštačke oplodnje i donacije embriona, kada je shvatila koliko često žene koriste testove dok pokušavaju da zatrudne. Podelila je sa javnošću da je nakon postupka veštačke oplodnje neprestano kupovalaa testove u periodu od dve nedelje. Tada je počela da razmišlja o ekološki odgovornijoj zameni.

Odabrala je ime "Hupsi" prema danskoj reči za 'nadu' (hup). Izjavila je da se žene uvek nadaju kada uzimaju test za trudnoću: 'Nadam se da sam trudna, nadam se da nisam trudna.' Dodala je i da ime može da asocira na skakanje kroz obruč (engleski - hoop), jer su trudnoća i beba uvek nov i veliki korak u životu, u koji se "uskače". Osim toga, postoji i nada da će ovakav proizvod pomoći u smanjenju plastičnog otpada u svetu.

Proizvod je odobren nakon mnogih medicinskih testova i pokazano je da tačnost rezultata iznosi 99 odsto. Funkcioniše po principu mnogih drugih testova, mereći nivoe hormona hCG (humanog horionskog gonadotropina - hormona trudnoće). Odobren je prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lara je samostalno i uspešno dizajnirala "Hupsi", ali nada se da će sledeći test biti irađen od sto odsto papirnog materijala koji se može reciklirati. Želi da navede ostale proizvođače na ekološki svesniji, ali i funkcionalan dizajn. Smatra da mnogi tehnološki dodaci na savremene testove uopšte nisu neophodni i da samo štete prirodi.

Dodala je da digitalni ekrani koji prikazuju rezultat testa nisu važni za tačnost i da samo predstavljaju dodatni otpad. Pošto planira da dalje razvija projekat, nada se da će papirni test u budućnosti moći da predvidi u kojoj nedelji trudnoće se žena nalazi.