Cveće ne mora biti samo dekoracija, već se može konzumirati na različite načine. Jestivo cveće se koristi čak od doba Starog Rima i Egipta - koristili su latice cvetova za salate, pogotovo ljubičice i ruže u mnogim jelima, a lavandu za soseve. Za vreme renesanse, publika na predstavama bi dobila čaj od ruže. U viktorijanskom dobu, cvetovi su bili luksuzna dekoracija na dezertima.
Najvažnije je znati da su cvetovi adekvatno očišćeni i pripremljeni. Svima je dobro poznato da se sušene latice mogu koristiti za čajeve, ali pojedini cvetovi se mogu konzumirati i na drugačiji način:
Ljiljan
Sušeni ljiljan se često može videti serviran sa različitim sirevima, na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, a može biti i dobar dodatak salatama. Koristi se kao jedan od glavnih sastojaka tradicionalne kineske slatko-kisele supe. Zlatni ljiljan može ceo da se jede, a mnogi smatraju da ukus podseća na ukus kestena.
Maslačak
Cela biljka je jestiva i puna hranjivih materija. Cvet, stabljika i listovi se mogu ili skuvati ili jesti sirovi, a koren se koristi za čaj. Čaj maslačka ima visok nivo beta karotena i antioksidanata, koji štite ćelije i umanjuju upalu. Takođe, cvet sadrži mnogo vitamina A, koji je dobar za kožu.
Lavanda
Lavanda se koristi na različite načine - u čaju, kao sirup, ekstrakt, u mnogim sladoledima, kolačima... Sam svet se može konzumirati kada je svež ili osušen. Mnogi vole lavandu ne samo zbog specifičnog ukusa, već i zbog umirujućeg dejstva i svojstava koja mogu pomoći u boljem snu i umirivanju glavobolja.
Potočarka
Listovi potočarke su jestivi i mogu se jesti sirovi ili kuvani. Cvetovi biljke se mogu jesti bez ikakve prethodne pripreme (osim čišćenja). Bogata je vitaminom C i umanjuje proizvodnju kortizola koji utiče na nivo stresa u organizmu.
Ruža
Čajevi, melemi, sladoledi, dezerti... Ruža ima veliku primenu, a u poslednje vreme je postala veoma popularna za letnja pića. Mnogi koriste hlađen čaj od ruže i latice kao dekoraciju, kao i cvetove zamrznute u kockice leda za estetiku.
Neven
Neven je veoma lekovita biljka i koristi se za različite čajeve i medicinske kreme. Bogat je karotenoidima i vitaminom E, koji umanjuje iritacije na koži i zbog toga se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima. Narandžasti cvet, osim u čajevima, može se koristiti kao začin za slana jela.