Trik pitanja na razgovoru za posao i primeri kako "preći igricu"

"Koja biste životinja bili da možete da birate" ili "Da li biste više voleli da možete da letite ili da imate čarobni plašt koji vas čini nevidljivim za okolinu", pitanja su koja na intervjuu regruteri ne postavljaju slučajno. Ona imaju za cilj da otkriju vaše vrednosti, karakterne osobine ali i način na koji pristupate poslu i uklopivost u industriju i kolektiv. Kako odgovarati na ova i druga neobična pitanja na intervjuu tako da poslodavac poželi da budete deo kompanije?

Pitanja na razgovorima za posao variraju od industrije do industrije, a pored onih osnovnih koja se tiču znanja, stečenih kompetencija i finansijskih očekivanja kandidata, neretko se u toku razgovora jave i ona koja ni na koji način nisu vezana za posao i koja deluju u najmanju ruku neozbiljno. Ipak, iza takvih pitanja krije se ne samo želja regrutera da malo opusti kandidata, već i da o njemu otkrije nešto više. Iako stoprocentno tačni odgovori ni na jedno od ovakvih pitanja ne postoje, poslodavac će moći da stekne uvid u to kako kandidat razmišlja, koji su njegovi prioriteti i na koji način je postavljen sistem vrednosti. Kakva se sve čudna pitanja mogu naći na intervjuu i kako na njih odgovoriti "tačno".

Po završetku intervjua izlazite iz kancelarije i na ulici nalazite dobitni LOTO papirić sa milionskim iznosom. Šta biste uradili?

Ovo trik pitanje služi da regruter sazna šta je vaš istinski motiv prilikom apliciranja za posao - jer cilj poslodavca nije da zaposli nekoga kome je jedini motiv zarada, već onoga ko će se na toj poziciji razvijati i uživati u radu. Zbog toga se prilikom selekcije kandidata, prednost imaju oni koji su na pitanje odgovorili na način koji pokazuje da odjednom stečeno bogatstvo ne bi uticalo na njihovu želju da rade u kompaniji u kojoj prolaze razgovor za posao i ciljeve koje imaju vezano za karijeru.

Da se nađete na pustom ostrvu, a da pritom imate i hranu i vodu, koje dve stvari osim ovih, biste poželeli da možete imati kod sebe

Omiljeno pitanje regrutera u svetski poznatoj korporaciji Jahu (Yahoo!) i primer koji se često navodi i u našoj zemlji, zapravo pomaže regruterima da prepoznaju prioritete koje kandidat ima. Primera radi, kandidat koji na ovakvo pitanje odgovori sa "Želeo bih da imam laptop i mobilni telefon" i onaj koji odgovori sa "Voleo bih da mogu imati slikarsko platno, četkice i čamac da mogu da plovim i slikam" očigledno imaju drugačije vrednosti i prioritete. I ne samo to: dva kandidata mogu navesti iste stvari, a opet imati drugačiji pristup: jedan bi želeo laptop i telefon kako bi mogao igrati igrice čitav dan (jer, šta bi drugo radio na pustom ostrvu kada već ima hranu i vodu), dok bi drugi naveo da mu laptop i telefon trebaju da bi mogao da ostane u kontaktu sa kolegama sa posla i prijateljima. Naravno, svaki regruter u svom timu bi poželeo upravo ovakvog kandidata.

Da možete da odaberete jednu supermoć od dve ponuđene, da li biste izabrali letenje ili da budete nevidljivi

Iako ovakvo pitanje zvuči u najmanju ruku neozbiljno i neprilagođeno razgovoru za posao, odgovor može dosta toga reći o kandidatu. Zanimljivo istraživanje koje je sproveo Forbs, a nakon koga je ovo pitanje dobilo još više na popularnosti, povezalo je ovo pitanje sa liderskim sposobnostima, pri čemu je čak 72 posto onih koji se nalaze na rukovodećim pozicijama odgovorilo da bi viđe voleli da mogu da lete, nego da imaju sposobnost da postanu nevidljivi. Zbog čega je ovo pitanje zapravo važno? Ono regruteru daje jasan odgovor na to da li više volite da budete u centru pažnje, ili se komfornije osećate kada radite "iz senke".

Da smo u životinjskom carstvu, koja biste bili životinja

Regruteri prosto obožavaju ovakva pitanja, a pored toga što im ona služe kao alat da prepoznaju inovativnost i veštine brzog razmišljanja kod kandidata, odlična su i za uviđanje logičke povezanosti sa budućom pozicijom. Idealan kandidat bi ovakvo i slična pitanja iskoristio kao priliku da navede svoje prednosti, ali i istakne karakterne osobine koje su deo vrednosnog sistema kompanije, navodeći za primer životinju koja im odgovara. Tako na primer za jednu IT kompaniju, idealan kandidat bi mogao biti kameleon, koji u prirodi u zavisnosti od okruženja i situacije menja boje - analogno dinamičnom i izazovnom okruženju u IT kompanijama koje zahtevaju veliku fleksibilnost i momentalno reagovanje u određenim situacija