Pravilno održavanje nakita- čišćenje zlata, srebra i bisera

Kako bi omiljeni aksesoari uvek izgledali besprekorno i novo, pravilno nošenje i rutina u vezi nege su neophodni. Svaki tip nakita zahteva posebnu vrstu održavanja i uz pažljivo čišćenje može potrajati decenijama.

Nakit je poslednji korak doterivanja. Trebalo bi da se stavlja nakon nanošenja kreme za telo/lice, parfema, šminke, spreja za kosu i drugih preparata, jer određene hemikalije koje se nalaze u njima mogu ga oštetiti ili napraviti fleke. Nakon povratka u kuću, najbolje je odmah skinuti sav nakit i vratiti ga na svoje mesto.

Iako se mnogi kupaju sa svojim omiljenim ogrlicama, minđušama ili narukvicama (pogotovo one koje se godinama "ne menjaju"), uvek je bolje skinuti sav nakit sa sebe pred kontakt s vodom. Pranje ruku, tuširanje ili plivanje, mogu vremenom oštetiti čak i one komade koji nisu isprva delovali toliko osetljivi. Svaka voda ima drugačiji hemijski sastav (od one sa česme do morske vode) koji može loše uticati na izgled komada.

Pojedini materijali, kao što je svetlije drago kamenje, trebalo bi skrivati od prejakog sunca, jer mogu izbledeti i izgubiti svoju boju. Trebalo bi i skinuti sav nakit ako je prostorija previše topla (kupatilo, sauna). Tokom vrelih letnjih dana dobro je povremeno obrisati površinu nakita papirnom maramicom, kako znoj ne bi došao u kontakt s metalom.

Adekvatno čišćenje se može odrediti prema tipu nakita. Za zlatne ili pozlaćene komade ne bi trebalo koristiti previše agresivne metode čišćenja. Dovoljno je potopiti ih u mlaku vodu pomešanu sa nekoliko kapljica deterdženta i nežno brisati mekanom krpom ili četkicom za zube. Pozlaćen nakit bi trebalo češće i pažljivije čistiti, jer nije otporan kao čisto zlato.

Mnogi juveliri smatraju da će srebro biti u boljem stanju ako se češće nosi (ne čuva na vlažnim, zatvorenim mestima). Dobro je nabaviti posebne preparate za čišćenje srebra, jer često može doći do promene boje, bez obzira na pažljivo nošenje. Postoje određene krpe i tečnosti za čišćenje srebra, a mnogi veruju da se srebro može dobro očistiti pastom za zube, koja se može naneti prstima ili četkicom.

Nerđajući čelik se može očistiti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone ili samo korišćenjem sapuna i mlake/tople vode. U slučaju da nakit ima i drago kamenje, onda je bolje istražiti najbolju metodu čišćenja prema kamenu i koristiti nežnu četkicu.

Biseri su veoma osetljivi i čak samo duvanski dim ili prskanje parfema blizu njih može dovesti do promene boje. Stručnjaci savetuju da se biseri ne potapaju u vodu, već je dovoljno nežno obrisati ih vlažnom krpom i ukloniti prljavštinu. Potapanje u vodu može oštetiti i lanac biserne ogrlice, tako da je važno proveriti da li je nakit poptuno suv nakon čišćenja. Dobro je posetiti stručnjaka jednom godišnje, kako bi proverio stanje bisera. Profesionalnci smatraju da svaka dobra biserna ogrlica mora imati mali čvor između svakog bisera, kako bi se zaštitili u slučaju da nit pukne.

Dijamanti jesu veoma izdržljivi, ali i dalje mogu privući prljavštinu. Može se koristiti voda sa nežnim sapunom ili posebno sredstvo za čišćenje dijamanata. Nakon potapanja nakita u mešavinu i nežnog ribanja prednje i zadnje strane, dovoljno je osušiti nakit mekanom tkaninom. 

S obzirom da postoji mnogo različitih vrsti dragog kamenja, dobro je istražiti pravilno negovanje prema tipu nakita. Na primer, pojedini svetli kristali ne bi trebalo da budu izloženi suncu, jer mogu da izblede, a postoji i kamenje koje može biti toksično kada dođe u kontakt s vodom. Najbolje je pitati prodavca za savet o pravilnom održavanju.