Magazin

Muškarac danas - tranzicija od "tradicionalno muževnog" do "savremenog"

Društvo 21. veka se razvija i rodne uloge se menjaju, a tradicionalni ideal "muževnog muškarca" postaje sve ređi. Postoje određene crte ličnosti koje opisuje karakter tradicionalnog muškarca, a koje su to osobine koje bi trebalo da krase savremnog muškarca?
Muškarac danas - tranzicija od "tradicionalno muževnog" do "savremenog"© pixabay/Tumisu

Tradicionalni ideal "muževnog muškarca" postaje sve ređi kako društvene norme nastavljaju da se razvijaju. Dok se osobine ličnosti koje se tradicionalno povezuju sa muževnim muškarcem i dalje cene, definicija šta znači biti "muškarac" se menja.

Fizička snaga i jačina

Kada posmatramo tradicionalnog muškarca, onog koga možemo nazvati muževnim, je onaj koga karakteriše fizička snaga i jačina. U prošlosti je upravo fizička snaga bila neophodna za opstanak, a muškarci su morali da je pokazuju na svakom koraku, kako bi dokazali da su sposobni da izdržavaju svoju porodicu. Lov i donošenje plena porodici bila je vekovima obaveza muškarca.

Emocionalna izdržljivost

Koliko jedan muškarac mora da bude jak spolja, toliko se cenila i njegova emocionalna izdržljivost. Muškarci koji poseduju ovu osobinu često se vide kao jaki i sposobni, sposobni pre svega da drže svoje emocije pod kontrolom i ne pokazuju ranjivost ili osetljivost.

Neustrašiv i hrabar

A baš kao što su bili otporni na emotivne pritiske, tako su bili neustrašivi i hrabri kada su preuzimali rizike i suočavali se sa izazovima. Ova osobina može biti dragocena prednost u različitim situacijama, od ličnih i profesionalnih izazova do životno opasnih situacija.

Nezavisan muškarac koji se oslanja samo na sebe 

Kako bi svoju hrabrost pokazao u pravom svetlu, muževni muškarac je bio nezavistan i oslanjao se samo na sebe. On je lako preuzimao odgovornost za svoj život i nije se oslanjao na podršku drugih. Tradicionalni muškarac je često preuzimao odgovornost i u društvenim i profesionalnim okolnostima. Bio je odličan vođa i lider, a sve ove osobine su mu pomagale da postigne svoje ciljeve i snađe se u izazovnim situacijama. 

Takmičarski duh i sposobnost donošenja odluka

Međutim, muškarac nekada nije samo umeo sa sarađuje sa drugima u miru i radu, on je imao i jak takmičarski duh, koji ga je vodi do pobede, uspeha ili makar do isticanja u nekom duelu. Baš kao što je u takmičenju važan duh, važna je i odlučnost, odnosno sposobnost donošenja važnih odluka brzo i samouvereno. Odlučnost je dragocena prednost u raznim situacijama, od ličnog i profesionalnog donošenja odluka do izbora koji mogu da menjaju život.

Odgovoran i zaštitnički nastrojen

Sa donošenjem odluka ruku pod ruku, uvek je išla i odgovornost, jer je muškarac koji predstavlja tradicionalni ideal, često preuzimajući liderske uloge, osećao odgovornost za dobrobit svoje porodice, zajednice ili društva. I ne samo što je bio odgovoran prema najbližima, on je morao često da štiti svoje voljene i svoju imovinu, preduzimajući mere da ih odbrani kada je to potrebno. Muškarac je bio temelj sigurnosti za svoju porodicu.

Iz svega pomenutog, reklo bi se da je nekadašnji muškarac bio izdržljiv i otporan, a to je pokazivao prolazeći kroz teške ili izazovne situacije, a upravo one mogu biti krucijalne za uspeh u prolasku kroz životne uspone i padove. 

Prilagođavanje savremenom dobu

Iako mnogi smatraju da je ovakav tradicionalni tip muškarca nestao dolaskom 21. veka, neki kažu da to ipak nije slučaj. Na kraju krajeva, stručnjaci se slažu da su trenutno muškarci u procesu tranzicije od "muževnog" do "savremenog" i da bi u ovom periodu trebalo najviše da rade na pronalasku svog identiteta i sistema vrednosti, bez obzira da li su oni više ili manje u skladu sa tradicionalnim shvatanjima muškosti ili ne.

Psiholozi smatraju da je vreme je da se ljudi udalje od starinskih stereotipa i da se prilagode novom vremenu i vrednostima, jer će biti srećniji. 

Ovo je vreme u kome se podstiče jači pol da prihvati svoje emocije i svoju ranjivost. To znači da dozvole sebi da osete svoje emocije i izraze ih na zdrav način. Na ovaj način će razviti svoju emocionalnu inteligenciju, jer psiholozi smatraju da se ona mora razviti ako se želi razviti muškost. Smatra se da je ova vrsta inteligencije dragocena prednost u ličnim i profesionalnim odnosima i može pomoći uspeh u svim aspektima svog života.

Savremeni muškarac je, kako tvrde psiholozi, onaj koji vežba i vodi brigu ne samo o svom izgledu, već i o zdravlju, jer je to suštinski deo razvoja muškosti. To znači da bi trebalo da dovoljno spava, dobro jede, ali i da vodi računa i o svom mentalnom zdravlju. 

image