Hodanje - dva dana nedeljno za duži i srećniji život

Preporučljivo je imati fitnes rutinu koja se primenjuje više dana u nedelji, umesto samo vikendima (to jest, kada većina ljudi ima najviše vremena). Ipak, nova studija pokazuje da čak rekreacija isključivo vikendima može imati benefite.

Istraživanje sprovedeno ove nedelje pokazuje da oni koji jednom ili dva puta nedeljno naprave minimum osam hiljada koraka u jednom danu (šest kilometara) mogu znatno poboljšati rad kardiovaskularnog sistema i imati nižu stopu smrtnosti, čak skoro na istom nivou kao i oni koji češće treniraju.

"Studijom smo pokušali da shvatimo koliki minimum fizičke aktivnosti treba da bude kako bi bilo dobro za zdravlje," izjavio je sportski kardiolog Savala Guse. Dodaje da studija pokazuje da čak i malo kretanja može mnogo da znači. Učesnici su bili praćeni u periodu od deset godina. Istraživanje je trebalo da dokaže kako savremen čovek može da "uklopi" fizičku aktivnost čak i kada je svakodnevni raspored isuviše ispunjen. Odgovor je - hodanje.

Iako nije bilo zabeleženo na koji način su svi učesnici pravili korake, sigurno je da je hodanje vežba koju može skoro svako da primenjuje. Osim dobrog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, stručnjaci sa Harvarda su otkrili da hodanje znatno može umanjiti rizik od gojaznosti. Takođe, može sprečiti potrebe za konzumiranjem slatkog, jer je nekoliko različitih studija pokazalo da je 15-minutna šetnja značajno umanjila želju za čokoladom kod učesnika, nego što je to bilo pred početak istraživanja.

Optimalno je napraviti od šest do deset hiljada koraka dnevno ili barem pronaći malo slobodnog vremena u toku nedelje i šetati napolju ili na traci. Ipak, to ne znači da treba preterivati sa vikend fizičkom aktivnošću, jer ako telo nije u treningu a fitnes navike se primenjuju samo vikendima, može doći do povrede.

Osim za fizičko, hodanje ima brojne benefite i za mentalno zdravlje i zbog toga se uvek predlaže kao jedno od načina za ublažavanje stresa. Hodanje je aktivnost koja dopušta mozgu da se "odmori", što otvara mogućnosti za nove ideje, inspiraciju i "mentalni predah". Psiholozi smatraju da samo oko deset minuta šetnje donosi iste rezulate kao i 45 minuta treninga kod ublažavanja anksioznosti.

Važno je odabrati okolinu za ovaj tip rekreacije. Dobro je šetati ulicama grada ili po komšiluku, ali najbolje je pronaći vreme za hodanje u prirodi. Izdvojiti dan za šetnju u parku, šumi, pored obližnjeg jezera i sl. može dovesti i do određenog meditativnog stanja. Čovek se po prirodi brže opušta kada je okružen zelenilom, a svežiji vazduh takođe mnogo znači za zdravlje. 

Hodanje može biti najbolji fitnes plan za vikend, jer može poboljšati celokupni kvalitet života, ali je preporučljivo zameniti korišćenje automobila ili javnog prevoza hodanjem kad god je moguće.