Magazin

Popodnevna dremka - "pravilnim" dremanjem protiv nesanice

Kafa pred popodnevno spavanje za bolji odmor? Iako zvuči neverovatno, istraživanja upravo ovo potvrđuju. Koje je optimalno vreme dnevne dremke da bismo se odmorili i izbegli razdražljivost i pospasnost koje se često javljaju nakon popodnevnog buđenja? Odgovor je: brza dremka. Postoji nekoliko "pravila" kojih je dobro pridržavati se za najbolje rezultate.
Popodnevna dremka - "pravilnim" dremanjem protiv nesanice© Pexels/Taryn Elliott

Redovno spavanje je jedno od najvažnijih navika za dobro zdravlje, ali šta raditi kada se ritam spavanja poremeti i umor počinje da otežava svakodnevne aktivnosti?

Svakodnevne obaveze, neočekivani događaji ili neobjašnjiva nesanica mogu ozbiljno uticati na raspored spavanja. Mnogi stručnjaci govore da se pet noći lošeg sna može "ispraviti" sa minimum pet (ili više) noći dobrog sna. Ipak, potrebno je vremena i posvećenosti da se ponovo uspostavi dobar ritam, a u međuvremenu dolazi do nedostatka energije za svaki dan. Tada je prvo rešenje spavanje u toku dana, ali kako dremanje može biti najefikasnije?

Kombinacija uz kafu

Iako se uglavnom kao pomoć za san ne preporučuje kafa, jedna studija koju su sproveli istraživači za spavanje u Engleskoj je pokazala da konzumiranje kafe tačno pred kratku dremku može imati određene benefite. Pokušavali su da pronađu način kako da vozači kamiona odmore na najbrži način, a da kognitivne sposobnosti funkcionišu što bolje.

Grupa koja je popila kafu tačno pred dremku je imala najbolje rezultate, čak više od onih koji su samo dremali ili samo popili kafu. Popiti kafu, pa zatim odspavati oko deset ili petnaest minuta je dovoljno vremena da kofein počne da deluje, tako da je mnogo lakše probuditi se i biti skoncentrisan na određen zadatak.

Izbegavanje dremke nakon mraka

Spavanje nakon što sunce zađe može "prevariti" mozak i telo i kasnije će biti teško razbuditi se kako treba, pa zatim ponovo zaspati. Kada je prostorija mračna, čovek je po prirodi spreman za spavanje, a kada se takav ritam poremeti, teško je ponovo izbalansirati i uspostaviti ga.

Najbolje je sačekati nekoliko sati i sačekati da se umor "nakupi" i spavati neometano celu noć. Iako može biti pravi izazov, pogotovo kada su dani kraći u zimskom periodu, ali će vremenom biti korisno u korigovanju navika spavanja.

Ni previše, ni premalo

Mnogi smatraju da je optimalno vreme trajanja popodnevne dremke je oko trideset minuta. U slučaju da dođe do spavanja oko sat vremena ili više, može doći još većeg osećaja umora nego pred dremku. Najčešće, spavanje duže od tridesetak minuta može dovesti do dublje REM faze, iz koje teško razbuditi se i osećati odmorno. Zbog toga dolazi do osećaja dezorijentacije i pogoršanja raspoloženja nakon dremke koja traje previše. Za kvalitetnan popodnevni odmor najbolje je naviti alarm na oko dvadesetak minuta i probuditi se tačno kada se oglasi.

Strogo određeno vreme za spavanje

Kako bi se raspored spavanja izbalansirao, potrebna je određena doza samodiscipline. Neophodno je primetiti kada su telo i um premoreni i sprečiti dalje narušavanje zdravlja. Postaviti sebi vreme za spavanje, izbegavati kofein nekoliko sati pred odlazak u krevet i dobro zamračena prostorija su neophodni za dobar san. Pratiti postavljen raspored (ne samo spavanja, već i buđenja) na nekoliko dana bez prestanka će pomoći u povraćanju pravilnog ritma sna.

image