Magazin

Da li biste posetili "Muzej ovdratne hrane" u Švedskoj

Gađenje ima veoma važnu evolucionu funkciju - upozorava nas na hranu koja bi mogla biti potencijalno opasna ili smrtonosna. Fermentisana hrana ljude podseća na pokvareno i vrlo često se smatra odvratnom. Međutim, iako je ono što se smatra ukusnim ili odvratnim, lično i uslovljeno kulturom u kojoj živimo, izabrana jela i melemi koji su se u istoriji koristili, kod mnogih posetilaca ovog neobičnog muzeja su izazvali mučninu.
Da li biste posetili "Muzej ovdratne hrane" u ŠvedskojGetty © Joe Raedle

Iako su nas stariji učili da se za hranu nikada ne sme reći da je odvratna, ovaj muzej u svom zvaničnom nazivu tvrdi suprotno. Otvoren je 2018. godine, a ima preko 20.000 posetilaca godišnje. Na samom ulazu dobijaju se kese za povraćanje, a taj čin uopšte nije neobičan i redak tokom posete. 

Ako samo probamo da navedemo šta se nalazi na meniju ove neobične postavke, biće jasno zašto je kesa obavezna. Ovo su samo neka od jela i melema na koje je bilo najviše reakcija:

  • Gomutra je kravlji urin iz Indije, za koji se tvrdilo da leči psorijazu, gubu, groznicu, bolesti jetre i rak
  • Tongsul tradicionalni korejski lek sa 9 posto alkohola a koji nastaje od izmeta deteta, koji se hladi 3-4 dana, pomeša sa vodom, podeli na manje komade i fermentiše preko noći. Za ovo alkoholno piće se tvrdilo da leči bol, slomljene kosti, modrice, upale, pa čak i epilepsiju
  • Pivo koje nastaje kada se desetak beba miševa udavi u pirinčanom vinu, a "sazreva" najmanje godinu dana pre pijenja. Ovo pivo se koristilo kao tonik zdravlja za astmu i bolesti jetre
  • Kinezi su svojim posetiocima u restoranu nudili mozgove majmuna, poslužene za posebnim stolom koji je držao glavu majmuna na mestu, a konobar bi otvorio lobanju i gosti bi jeli dok bi se telo migoljilo ispod stola
  • Urin malih dečaka koji se skuplja u školama i na pijacama širom grada u kantama, a zatim se u njemu kuvaju jaja. Nakon nekog vremena, ljuska se razbija, kako bi se urin uvukao u jaje. Izuzetno su jakog mirisa, ukus je opisan kao delikatan, slan i izaziva zavisnost

Svakako da ovakava postavka izazova i komentare posetilaca:

"Muzej je bio zaista zanimljiv i poseduje mnogo dobrih eksponata. Takođe, postoji veliki broj zanimljivih 'mirisnih' uzoraka, ali i veliki izbor uzoraka za probanje!"

"Zaista uzbudljivo iskustvo, ali nije za one sa osetljivim nepcima."

"Odlična i informativna izložba. Postoji deo za testiranje, a moj prijatelj i ja smo bili dovoljno hrabri da probamo sve, od sireva do čudnih ribljih proizvoda i ljutih soseva. Dobili smo grč u stomaku nakon što smo probali Med Dog, najljući sos na svetu. A lepo su nas upozorili!"

Ljudi mogu biti veoma osetljivi na jake mirise, koje su često posledice fermentacije, dok su drugi osetljivi na loš ukus, ili pak teksturu hrane, pa im veoma meko i gnjecavo voće durijana, na primer, može izazvati gađenje, dok će neki dobiti nagon za povraćanje pri pomisli da konzumiraju mozak majmuna ili živu ribu.

Najjače reakcije, kako navode u muzeju, obično izazivaju kombinacija više vrsta gadnih ukusa u jednom jelu. Surstroming, fermentisana riba iz Švedske, veoma loše miriše, izuzetno je slanog i fermentisanog ukusa a dodatno i ima gnjecavu teksturu.

Trenutno je otvorena postavka koja se bavi opasnom hranom. Navodeći da su ljudi oduvek bili inventivni kada je u pitanju hrana, pronalazeći kreativne načine da otrovnu i smrtonosnu hranu učine jestivom - seme koje sadrži cijanid i životinje sa toksičnim organima. Priprema većine "opasnih" jela počela je kao način da se preživi u teškim vremenima, postajući s vremenom poslastica. 

Ovakav muzej otvoren je pre dve godine i u Berlinu. 

image
VV inauguration
banner