Koje su najkritičnije faze braka

Najkritičnije faze u braku su u samom početku braka, kada se par upoznaje i prilagođava zajedničkom životu. Takođe, period između pete i sedme godine može biti kritičan, jer parovi mogu zapasti u dosadu i rutinu, što može dovesti do problema u komunikaciji i nepoverenja. Ostale kritične faze mogu biti povezane sa životnim problemima poput finansijskih poteškoća, neplodnosti, bolesti ili smrt dragih osoba.

Svaka faza braka je važna i postoji niz izazova koji dolaze sa godinama. Mnogi psiholozi smatraju da su i prve faze, posebno zaljubljenost i prve godina zajedničkog života, kritične za stvaranje zdravog i čvrstog temelja. Zaljubljenosti može biti preplavljena intenzivnim osećanjima, što može dovesti do idealizacije partnera i ignorisanja mogućih problema u vezi. Suzan Šapiro Bareš u svom delu "Devet faza braka: kako ga graditi, uzdrmati, sačuvati", ovaj period naziva mlada puna nade. Autorka je ovaj bračni vodič napisala na osnovu razgovora sa ženama starosti od 21 do 85 godina.

Prve godine braka

Ali, nakon nekog vremena, dolazi do faze post-zaljubljenosti, kada počinje da se vidi partner onakvim kakav jeste, sa vrlinama i manama. Takođe, prve godine zajedničkog života mogu biti izazovne zbog prilagođavanja na nove okolnosti života, stvaranje kompromisa i dogovora u odnosu. Ovo je poslednji trenutak da se razgovara o ozbiljnim temama kao što su finansije, deca, posetama familiji i slobodnom vremenu. Prevazilaženje ove krize može pomoći samo otvoren i iskren razgovor. 

Treća godina braka

Period usklađivanja, razvoja karijere, širenja porodice i menjanje odnosa prema partneru, dolazi sa izazovima koji mogu biti kritični za održavanje zdravog i srećnog partnerskog odnosa. Obično se oko treće godine, perioda koji je autorka Šapiro Bareš nazvala Savršena supruga, stvara navika na prisustvo partnera u svakom danu, čak toliko da to prisustvo počinje da se smatra "prirodnim". Tada fizička intima može da padne u drugi plan, pojavljuje se sklonost ka što opuštenijem ponašanju, ali ne samo u ponašanju, već i što se tiče fizičkog izgleda. 

Istraživanje u kome je učestvovalo 2.000 britanskih bračnih parova, pokazalo je da parovi nakon tri i po godine počinju jedno drugo da uzimaju zdravo za gotovo, imaju manje seksualnih odnosa i prestaju da govore "volim te" svom partneru. I dok je 82 posto ispitanika reklo da su srećni, 49 posto bi volelo da im je partner romantičniji.

Ako postoji problem, trebalo bi započeti razgovor mirno i bez optuživanja. Brak se razvija kada su partneri u stanju da vide sebe i shvate koliko oni sami doprinose ili ne doprinose zajedničkoj sreći.

Sedma godina braka

Baš kao u naslovu kultnog filma sa Merilin Monro "Sedam godina vernosti", nakon sedam godina nastaje period koji je Bareš nazvala - Deca u centru pažnje. Upravo je tokom ovog perioda moguć razvod i raskid pa se smatra jednom od najvećih kriza. Supružnici su opušteni, savršeno sinhronizovani i ponašaju se kao deo jednog tima, ali prestaje uzajamna privlačnost i opada interesovanje za seksualni život. Period u kome dolaze deca, može pokrenuti udaljavanje od partnera jer su žene previše zaokupljene brigom o najmlađim članovima.

Deseta godina braka

Nakon deset godina, ili kako je to autorka navela - Zajednički krevet, različiti snovi,kada partneri nemaju vremena jedno za drugo. Žene imaju više uluga - one su i supruge i majke i stalno zaposlene, pa ponestaje vremena. Statistika kaže da je prosečno trajanje braka u Evropi 11 godina.

Od dvadesete do tridesete godine braka

Ukoliko se pređe i ovaj kamen spoticanja u bračnom životu, od dvadesete do tridesete godinekreće period panike i zatvaranja vrata, takozvano udaljavanje. Supružnici imaju potrebu da se izoluju, odvoje, "zatvore" vrata komunikacije. U ovom periodu obično deca odlaze od kuće, pa se nekad poklapa sa fazom takozvanog "praznog gnezda".

Poslednja faza je period kada se takođe može dogoditi razvod, koji često kod prijatelja i poznanika izazove čuđenje, s obzirom na tolike godine braka koje par ima iza sebe. Ova kriza zapravo nastaje jer se nijedna od prethodno navedenih  nije kvalitetno prošla i raščlanila.

Kako da prevazići kritične periode

Bračni život nije lako putovanje, i prirodno je sa vremena na vreme suočiti se sa poteškoćama i izazovima. Jedan od najvažnijih faktora koji određuju uspešan brak je komunikacija. Bez efikasne komunikacije mogu nastati nesporazumi i sukobi, a ona podrazumeva aktivno slušanje, empatiju i otvorenost. Parovi moraju da nauče da saopštavaju svoje potrebe. Takođe bi trebalo da budu spremni na kompromis i zajednički traženje rešenja.

Pored komunikacije, još jedan važan aspekt je poverenje. Poverenje je osnova svake zdrave veze i vremenom se stiče iskrenošću, pouzdanošću i doslednošću. Na kraju, za parove je od suštinskog značaja da nastave da neguju svoju ljubav i naklonost jedno prema drugom. zajedničko vteme, znaci pažnje, romantični gestovi i fizička naklonost mogu pomoći u održavanju strasti i jačanju emocionalne veze između partnera. Trud, strpljenje i posvećenost oba partnera, su ključ u prevazilaženju izazova i stvaranje ispunjene i trajne veze. Takođe, i traženje stručne pomoći može biti od koristi za parove koji se bore da održe zajednicu.