Boršč - 500 godina stara čorba koja je pokorila kosmos

Omiljena čorba imperatorke Katarine Velike već nekoliko vekova nalazi se na prvom mestu favorita ruske tradicionalne kuhinje, a oko toga kome on "pripada" Rusi i Ukrajinci ne mogu se složiti od samog njegovog nastajanja - baš kao što se i Srbi "bore" oko ajvara sa komšijama Slovencima i Makedoncima.

Danas se ruska kuhinja ne može zamisliti bez boršča, tradicionalne čorbe od cvekle i paradajza, koju obožavaju sve generacije, a nema te domaćice koja nema porodični recept za ovaj specijalitet. Tokom svoje duge istorije boršč je preživeo brojne izmene kada su u pitanju namirnice od kojih se pravio. U stara vremena boršč su nazivali "čorba od medveđe šape", kasnije "čorba sa mesom i gljivama", da bi tek kasnije postao boršč kakvim ga danas znamo.

Boršč ima tradiciju dugu preko pet vekova

Ovo tradicionalno rusko jelo prvi put se spominje u novgorodskim rukopisnim knjigama perioda 16. i 17. veka, a saveti za pripremu čorbe od medveđe šape, cvekle i kupusa mogu se pronaći i u literarnom "spomeniku" 16. veka – "Domostroju".

Prvi boršč bio je bez krompira i paradajza

Za svoju dugu istoriju recept za pripremu najpoznatije ruske čorbe menjao se nebrojano puta, sve dok u Istočnu Evropu nisu stigli krompir, paradajz i pasulj. Za kiselkasti ukus u boršč su se dodavali kiseli kupus, zelene jabuke, pa čak i jagode, a paradajz se počeo koristiti tek u 18. i 19. veku, kada je sa američkog kontinenta on stigao u Rusiju i Ukrajinu.

Naziv "boršč" ova čorba duguje borščeviku

Pretpostavlja se da je naziv "boršč" potekao od naziva biljke koja se izvorno koristila za njegovu pripremu, budući da je u prvim zapisanim receptima korišćen borščevik (medveđa šapa) - bliski i sasvim bezazleni rođak otrovne biljke koja postoji svuda u Evropi, a čiji su se mladi listovi dodavali u čorbu. Već u 18. veku borščevik su prestali da koriste kao namirnicu, ali je čorba zadržala svoje ime.

Boršč ima svoju teritoriju

Tradicionalno jelo istočnih Slovena priprema se ne samo u Rusiji i Ukrajini, već i u susednim zemljama poput Belorusije, Poljske, Litvanije, Moldavije u Rumunije. Stanovnici Litvanije, primera radi, više vole hladan boršč na kefiru i rendanoj svežoj cvekli sa dodatkom svežih krastavaca, dok Poljaci preferiraju tri različite vrste boršča – na ražanom brašnu, crveni sa cveklom i "kapustnik", boršč na kiselom kupusu.

Postoji preko sto recepata za boršč

Načini pripreme boršča variraju ne samo od jedne do druge zemlje, već se i u različitim regionima Rusije oni razlikuju: negde se u njega dodaju knedle, a u nekim regijama i gljive i sušeno voće. Najteži za pripremu bio je i ostao kijevski boršč – za bujon se koriste tri različite vrste mesa (govedina, ovčetina i svinjetina), a pored povrća koje se obavezno dodaje, jedan od glavnih sastojaka je i prirodni hlebni kvas.

U SAD postoji "Borščevoj pojas"

Verovali ili ne, jedan deo Njujorka nosi naziv po ruskom tradicionalnom jelu - "Borščevoj pojas". Prema istorijskim podacima, baš tu su se naselili Rusi, Ukrajinci i Poljaci koji su sa sobom doneli recept za boršč.

Boršč je pokorio i kosmos

Stari dobri boršč nije osvojio samo srca ovozemaljska, već je pokorio i kosmos. Recept za najbolju rusku čorbu koju bi kosmonauti poneli sa sobom u svemir razradili su u jednom od naučno-istraživačkih instituta Rusije, a njegovu pripremu na sebe je uzeo eksperimentalna fabrika u Birjuljovu u Podmoskovlju. Ipak, njega mogu probati i oni koji su na Zemlji – ovakav boršč prodaje se na posebnim automatima u Moskvi, Sankt Peterburgu i Kirovu.

Indeks boršča za izračunavanje potrošačke korpe

Poput "indeksa Big meka" koji postoji u Americi, u Rusiji i Ukrajini postoji "indeks boršča" koji određuje realnu potrošačku moć - koliko je novca potrebno da se kupe sve namirnice kako bi se pripremila jedna šerpa boršča. Za proračun se uzimaju srednje vrednosti namirnica u posmatranom regionu, na osnovu kojih se može utvrditi poskupljenje namirnica, odnos prihoda i troškova i standarda u odnosu na druge regione.

Boršč je dobar za srce i krvne sudove

Kako je cvekla bogata solima azotne kiseline koje podstiču širenje krvnih sudova i snižavanje arterijskog pritiska, a krompir bogat kalijumom koji je neophodan za zdrav rad srca, boršč je prava "superhrana". Pored ove dve osnovne namirnice, tu su i kupus, šargarepa i zelen, te vitamina i minerala ima na pretek.

Boršč ima svoj praznik

Festivali posvećeni boršču u Rusiji se organizuju u mnogim regionima, dok restorani ruske tradicionalne kuhinje često organizuju i brojne zabavne aktivnosti: takmičenje u najbržem jedenju boršča, takmičenje za najintenzivniju boju ruskog specijaliteta, najveći lonac sa borščem i tome slično. U pojedinim gradovima postoje i posebni "seminari" za pripremu boršča, na kojima vrsne domaćice demonstriraju na koji način se on priprema i dele trikove za najukusniju čorbu.

U nastavku, donosimo vam i recept za ovu tradicionalnu rusku čorbu: