Magazin

Sa zvezde na rame: Torba napravljena od meteorita starog više od pedeset hiljada godina

Zamislite da nosite komad univerzuma sa sobom gde god da krenete - ovo više nije samo fantazija! Neobična torbica je cela izrađena od delova meteorita, koji je pao na zemlju pre pedeset pet hiljada godina. Visine je oko dvadeset centimetara, teška oko dva kilograma i košta više od četrdeset hiljada evra.
Sa zvezde na rame: Torba napravljena od meteorita starog više od pedeset hiljada godinaGetty © Franocis Durand, Pexels/Markus Spiske

Meteorit je pronađen na jugu Francuske pre pedeset pet godina i isklesan je pre nekoliko nedelja. Predstavlja glavni materijal novog aksesoara pariske modne kuće "Koperni". Nije poznato koliko komada je proizvedeno u ovoj kolekciji, ali navodno će se svaka torbica suptilno razlikovati druge, i svaki će kupac dobiti sertifikat o autentičnosti. Povraćaj novca neće biti moguć zbog "jedinstvene prirode poručivanja" proizvoda.

"Torbica je spoj arheologije, dizajna, klasične i primitivne umetnosti. Svaki komad je ručno pravljen, tako da izgled varira od jedne do druge. Meteorit za izradu će biti primenjen u zavisnosti od vrste porudžbine, kao i od mesta sa kog se iskopavanja," izjavili su predstavici brenda za javnost.

Nije poznato na koji način su dizajneri modne kuće Sebastijan Mejer i Arno Vajon došli do ovog jedinstvenog materijala, kao ni gde se meteorit čuvao proteklih pet decenija. Mnogi veruju da je se kupljen od privatnog kolekcionara ili muzeja.

Meteoritom se nazivaju delovi meteorita koji nisu sagoreli u Zemljinoj atmosferi prilikom padanja iz svemira i najčešće su stenovitog ili gvozdenog sastava. Reakcije korisnika društvenih mreža na torbicu su podeljene, ali javnost je većinom fascinirana dizajnom. Isprva su mnogi mislili da je u pitanju tekstil ili koža manipulisana kako bi samo delovala kao kamen.

'Super je. Može da služi i kao oružje, ako neko pokuša da te opljačka,' piše jedan korisnik na Instagramu.

"Koperni" je brend poznat po svojim inovativnim pristupom modnom dizajnu i primenom nekonvencionalnih tekstilnih materijala. Osim meteorita, nedavno su prikazali potpuno providne torbe, napravljene od stakla. Prošle godine su imali uspešnu reviju koja je brzo postala viralna, nakon što su koristili tekstil u spreju i kreirali haljinu na modelu kao deo performansa.

image