Šta se desilo sa Tviterom i gde je nestala popularna "plava ptičica"

Rano ujutru većina korisnika uočila je promenu na početnoj strani Tvitera – a uobičajeni logo na koji su svi navikli zamenio je zbunjeni pas "Dogecoin". Korisnici spekulišu – šta je podstaklo Ilona Maska na ovaj korak i šta se krije iza ove promene.

Sa dolaskom Ilona Maska na čelo jedne od najzastupljenijih društvenih mreža sa gotovo 354 miliona aktivnih naloga, mnoge stvari su se promenile: talas otkaza "pokosio" je gotovo ceo top-menadžment, suspendovanim korisnicima Tvitera, uključujući Donalda Trampa i Kanje Vesta, vraćeni su korisnički nalozi, a sada je i sam logo kompanije preko noći promenjen.

Maskov tvit "zapalio" Tviter

Neposredno nakon ažuriranja izmena na Tviteru je osvanuo i Maskov tvit, a mnogi korisnici, kod kojih se promena još uvek nije prikazala, pokušavali su da odgonetnu o čemu se radi. U svojoj objavi Ilon Mask podelio je sliku iz crtanog filma na kojoj je prikazan pas "Dogecoin" po imenu Kabočan koga je zaustavila policija, a prilikom uvida policijskog službenika u vozačku dozvolu na kojoj je prikazan stari logo Tvitera (plava ptičica) Kabočan objašnjava da je to stara fotografija. Maskov tvit je za manje od 24 časa "lajkovalo" preko 735 hiljada korisnika, dok je gotovo 90 hiljada njih podelilo objavu na svojim nalozima.

Zbog čega je "Dogecoin" zamenio "plavu ptičicu"

Poslednja promena sve korisnike Tvitera je ostavila u čudu, budući da ovako radikalan potez niko nije očekivao, a na društvenoj mreži polemika o razlozima za ovakvu promenu ne prestaje: pojedini je povezuju sa zakasnelom prvoaprilskom šalom, drugi smatraju da je ovo samo još jedan Maskov trik da privuče pažnju, dok se većina opire na sudski postupak koji se vodi protiv Ilona Maska.

Kako prenosi Rojters, čelnici "Dogecoin" su u junu 2022. godine pokrenuli sudski postupak protiv mogula Ilona Maska, optužujući njega i njegove kompanije "Tesla Inc." i "SpaceX" za navodno reketiranje i kreiranje piramidalne šeme na osnovu koje je Mask ostvarivao profit i zabavljao se koristeći svoju moć. Ipak, 31. marta ove godine Mask je zatražio od američkog suda da ove optužbe odbaci, objašnjavajući da je to "fantastično delo fikcije".

Da li je zamena logoa povezana sa odbacivanjem tužbe i da li je ova promena trajna - preostaje da vidimo, a ono što je sigurno jeste promena na kriptoberzi: vrednost kriptovalute "Dogecoin"porasla je u poslednjih 24 sata.

Vrednost Dogekoina porasla za gotovo 30 procenata

Ne "gori" samo Tviter: kako navodi Forbs, vrednost "Dogecoin" kriptovalute u poslednja 24 časa doživela je značajan skok. Prema analitici, vrednost ovog virtuelnog novčića nikada nije bila previsoka, a oscilacije su pratile kretanje na tržištu i povremeno rasle i opadale kako su se objavljivali Maskovi tvitovi u kojima je on nekoliko puta naglašavao kako je ovo njegova omiljena kriptovaluta. Svoju rekordu vrednost "Dogecoin" je imao sredinom 2021. godine – 0,74 američka dolara za jedan "koin". Sledeći osetni skok dogodio se krajem prošle godine, kada je Ilon Mask preuzimao Tviter.