Magazin

Top 5 najpopularnijih dečjih knjiga u Srbiji

Malo magije u borbi sa surovim svetom odrastanja, kako biti drugačiji i kako naći prave prijatelje, su teme kojima su deca dala najviše pažnje. Nije izostala ni tema pandemije i izolovanosti, koja je obrađena na zabavan način u literaturi.
Top 5 najpopularnijih dečjih knjiga u Srbiji© pexels/Andrea Piacquadio

Prema zvaničnim informacijama biblioteka u Srbiji, kao i izdavača, naši najmlađi i dalje vole da čitaju, a pre svega vole domaće autore i moderne priče. 

"Agi i Ema" Jasminke Petrović

Kratki roman "Agi i Ema" je dirljiva priča o prijateljstvu usamljenog devetogodišnjeg dečaka Agija i srećne starice Eme, i njihovom zajedničkom buntu protiv svirepog i otuđenog sveta.

Po ovom poetskom i duhovitom romanu (koji je dobio nagradu "Politikinog Zabavnika" za najbolju dečju knjigu) snimljen je istoimeni film, prvi srpski film za decu posle dvadeset pet godina pauze, u režiji Milutina Petrovića. Roman je do sada preveden na engleski, ruski, francuski i italijanski jezik, a u Rusiji je za kratko vreme doživeo dva izdanja.

"Leto kad sam naučila da letim" Jasminka Petrović

Odlazak na more s bakom, u posetu kod druge bake, svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikoga i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja.

Ova knjiga nalazi se u dopunskom izboru lektire za sedmi razred, a njena ekranizacija u istoimeni film imala je veliku gledanost.

"O dugmetu i sreći" Jasminka Petrović

Dečak Jovan je bio veoma usamljen sve dok se nije pojavilo jedno sasvim obično dugme i - sreća mu se osmehnula! Upoznao je Milicu i to prijateljstvo promenilo je njegov život. Zauvek.

Knjiga koja je inspirisala autore filma "Zlogonje", nalazi se u izboru domaće lektire za četvrti razred.

Tri naslova iz pera Jasminke Petrović - "Hoću kući", "Mene je teško voleti" i "Od čitanja se raste", nalaze se na spisku omiljenih knjiga mališana Srbije.

Još jedna domaća autorka nalazi se na listi pisaca omiljenog štiva najmlađih čitalaca. Vesna Aleksić potpisuje tri omiljena romana "Dugo mačje leto", "Priča o Tataliji" i "Kaljavi konj". Poslednja u nizu uvodi decu u duh starih vremena i svet magične slovenske mitologije. Likove je autorka osmislila na osnovu slovenskih mitova, verovanja i legendi, a ilustracije je uradio Kosta Milovanović.

"Misija: Muzej" Ivana Nešić 

Anđela se suočila sa užasom - umesto da s drugarima igra igricu kao što je isplanirala, biva na prevaru odvučena u muzej. No, poseta muzeju će proći mnogo drugačije nego što je Anđela očekivala. Šta Anđelina igrica i Sava Šumanović imaju zajedničko? Koliko je zabavno igrati se loptom s malom Dubravkom? Šta se dešava kada mrtva priroda nije baš sasvim mrtva? Kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića? I najvažnije: Mogu li tri osnovca i jedna tetka, koja im zapravo nije tetka, pomoći muzeju da se izbavi iz velike nevolje?

Naši najmlađi, posebno devojčice, obožavaju dela iz serijala o Isidori Mun, pa se knjiga "Isidora Mun slavi rođendan", koju je napisala Harijet Mankaster našla na ovoj listi. 

Isidora Mun je posebna jer je drugačija. Njena mama je vila, njen tata je vampir, a ona je i jedno i drugo. Isidora voli da ide na rođendanske zabave ljudske dece, a sada će i sam slaviti rođendan! Ali pošto sve organizuju Isidorini mama i tata, proslava njenog rođendana neće biti ni nalik onima na kojima je dosad bila…

U svetu prepunog crno-belih podela i suprotnosti kako je nekome ko ne pripada takvom kalupu? Uz serijal knjiga o Isidori Mun, deca uče kako da prihvate sebe onakvima kakvi jesu. Iako ponekad deluje zbunjujuće, Isidora shvata da pripadanje različitim svetovima može biti zabavno!

"Sve što (ni)sam" Dragana Mladenović

Nina je nepopularna šestakinja, Strelac u horoskopu, obožava Bili Ajliš, romantične filmove i horor igrice i želi da postane lekarka kad odraste. Maks je sedmak za kojim pola škole "seče vene", horoskopski znak – Rak, sluša Tupaka, gleda fantastiku i igra akcione igrice, a kada odraste želi da bude glumac. Oni su dva sveta. Sasvim različita. Šta se dešava kada se usled iznenadne pandemije zbunjujućeg i zastrašujućeg virusa ovi, ne baš kompatibilni tinejdžeri nađu zatočeni u poluraspadnutoj kući Ninine bake, osuđeni samo jedno na drugo sve dok karantin ne prođe?

Autorka Dragana Mladenović, duhovito i emotivno, iz perspektive zbunjene tinejdžerke, obrađuje prilično aktuelnu temu (ne)snalaženja u vanrednim okolnostima izazvanim neočekivanim izbijanjem pandemije. 

Pored obavezne lektire, najmlađi čitaoci u Srbiji prošle godine čitali su i "Svemirski zmaj", Dušana Kovačevića, "Moja nevidljiva drugarica", arapskog pisca Zakarija Tamera i "Roman u mojoj glavi", Sonje Ćirić.

image