"Sabus" – pokretna autobus-sauna

Nov način iskorišćavanja starih vozila može biti ne samo dobar za životnu sredinu, već i za zdravlje čoveka: stari japanski autobus je pretvoren u pokretnu saunu, u kojoj gosti mogu uživati dok putuju kroz Hjogo prefekturu.

Umesto da padne u zaborav jer se više ne upotrebljava, staro vozilo javnog prevoza u Japanu je postalo mali, pokretni velnes-centar. Mnogi elementi prvobitnog izgleda autobusa nisu izbačeni, već praktično inkorporirani u dizajn.

Arhitekte su u saradnji sa preduzećem "Sauna ikitai (prevod: 'Ide mi se u saunu!')" pristupile projektu kao renoviranju zgrade. Oblik autobusa, koji bi inače delovao kao ograničavajući faktor za prostranu i opuštajuću saunu, bili su maksimalno iskorišćeni i unapređeni. Morali su obratiti posebnu pažnju na težinu i raspored elemenata, jer će autobus biti u pokretu i bilo je važno proceniti optimalne odnose veličina i tereta. Ipak, pronašli su najbolja moguća rešenja, s obzirom da sličan projekat nije postojao u prošlosti.

Ugrađen je funkcionalni, hladni bazen, a u unutrašnjosti postoji nekoliko nivoa za sedenje. Svaki ima različite temperature: u prvom redu se najviše oseća toplota, jer je najbliži peći, drugi nivo je najviši od svih i najbliži krovu, a treći i četvrti imaju klupe na kojima se može ležati i uživati.

Iskorišćeni su već postojeći elementi autobuskih sedišta, kao što su njihov raspored, oblik i ručke za držanje, koje su obmotane u konoplju za prirodniji izgled. Izrađena su od drveta i otporna na visoke temperature. Prednji deo autobusa može biti mesto za odmor i odlaganje prtljaga. Viseće ručke su pretvorene u termometre, a aparat za otkucavanje karata je postao posuda sa aromatizovanom vodom. Dizajneri su ostavili prvobitne velike prozore, kako bi putnici mogli da uživaju u pogledu na okolinu i povezali se s prirodom, u zavisnosti od trase kojom će autobus ići.

Što se tiče eksterijera, on je minimalno izmenjen. Cilj je bio da putnici i dalje mogu gledati šarmantni, starinski izgled autobusa, ali da unutrašnjost bude savremena i funkcionalna. Pored narandžaste linije koja je bila detalj na spoljašnjosti, dodata je plava linija koja predstavlja kontrast između tople saune i hladne vode bazena. Velnes industrija često uvodi nove trendove, ali autobus-sauna je interesantan primer spoja dizajna, arhitekture, reciklaže i uživanja u jednom.