Šest načina da još više uživate svojoj šoljici kafe

Dosadilo vam je da svako jutro pijete običnu kafu? Ako dodate pomorandžu ili kosos da li će biti ukusnija? Otkrivamo vam kako da svoju šoljicu jutarnje kafe "podignete" na novi nivo uz pomoć jednostavnih dodataka i začina koje imate u kući i da još više uživate u ovom najpopularnijem napitku na svetu..

Verovatno niste mogli ni da pretpostavite da malo pomorandže može šoljici espreso kafe može da da novi život, a da par zrna kardamona može da vas "odvede" pravo na Bliski Istok dok ispijate jutarnju kafu na svojoj terasi. Otkrivamo koji su to dodaci koje možete koristiti kako bi vaša šoljica kafe bila ne samo "pogonsko gorivo" za dan pred vama, već i užitak koji ćete jedva čekati da ponovite.

Pomorandža

Magija leži u pomorandžinoj kori, odnosno aromatičnoj esenciji koja se u njenoj kori nalazi. Kora pomorandže će dati kafi istovremeno slatkoću, gorčinu i citrusnu aromu, zahvaljujući kojima će vaša šoljica kafe imati daleko bogatiji ukus. Sve što je potrebno jeste da opranu koru pomorandže oljuštite sa ploda, izrendate što je sitnije moguće, i dodate malo u šoljicu, a još bolje je da koru savijete direktno iznad šoljice espresa kako bi prirodno otpustila aromatične sokove u kafu.

Kokos

Tropske arome i orašasti ukus kokosa idealan su dodatak ledenoj kafi: uzmite kašičicu kokosovih ljuspica, pomešajte sa kafom i prelijte vodom. Ostavite da odstoji tokom noći, kako bi kokos otpustio svoju aromu, a ujutru ocedite napitak, prelijte ga u čašu uz dodatak par kockica leda i uživajte u ukusima tropskih krajeva.

Kardamon

Zemlje bliskog Bliskog Istoka poznate su po specifičnim začinima i ukusima koje ćete pamtiti zauvek. Kardamon je jedan od njih, a pored kafe, možete ga dodati i u čaj. Priprema je krajnje jednostavna i ni po čemu se ne razlikuje od pripreme domaće kafe – osim što u vodu dodajete i par izdrobljenih zrna kardamona. Ukoliko volite intenzivnije ukuse, možete dodati i malo cimeta.

Vanila

Kraljica začina i dodataka kafi – ovako bismo opisali vanilu. Njen sladak, prirodan ukus i niska kaloričnost idealno se kombinuju sa gotovo svim namirnicama – od kafe, preko jogurta, smutija i čaja, a samo malo vanile dovoljno je da vaša kafa dobije nežnu, baršunastu aromu. Ipak, treba obratiti pažnju na kvalitet ekstrakta, premda od njega i zavisi ukus. Kafa late, "ajs kapućino" pa čak i običan espreso sa mlekom dobiće novo ruho uz samo par kapi vanile.

Cimet

Ukus cimeta možemo prepoznati među hiljade drugih, a najčešće se koristi za slatkiše i pripremu napitaka od kafe. Njegov slatki, sa mrvom ljutine ukus, šoljicu kafe pretvoriće u rapsodiju aroma, a postoji i jedan bonus: cimet je sjajan antioksidans koji snižava nivo šećera u krvi, te će vaša kafa zapravo imati i lekovito svojstvo! Za jednu šoljicu kafe biće vam dovoljno pola kašičice cimeta, a ostatak postupka jednostavno ponovite kao i obično.

Čokolada i sladoled

Najklasičnija kombinacija od svih – čokolada sa kafom ne zahteva nikakvo predznanje u kombinovanju, osim što se preporučuje da se u kafu dodaje tamna čokolada sa što više kakaa koji će napitku dati intenzivniju aromu i ukus. Kockicu čokolade stavite na dno šoljice, prelijte vrelom kafom i sačekajte nekoliko minuta da se čokolada potpuno otopi. Zatim promešajte kafu i uživajte! Bonus: postupak možete ponoviti i sa kuglom sladoleda umesto čokolade – tako će vaša kafa dobiti ne samo novi ukus, već i kremastu strukturu.