Žene koje su promenile svet: Neustrašive i nežne, moćne i misteriozne

Iza svakog istorijskog trenutka stoji žena koja je prkosila normama i rušila barijere. Od razuzdanih umetnica i kurtizana, preko smernih miljenica nacije, do hrabrih aktivistkinja, ove moćne žene ostavile su neizbrisiv trag u istoriji i prokrčile put mnogim drugim koje su pošle njihovim stopama.

Dvadeseti vek sa sobom je doneo emancipaciju i veća prava žena koja je lepši pol iskoristio da demonstrira svoje mogućnosti, izvanredne talente i sprovede u delo pomalo drske i ekstravagantne čak i za to doba planove. Kako su Nadežda Krupskaja, Frida Kalo i mnoge druge moćne žene promenile tok istorije?

Nadežda Krupskaja - "žena i saratnica Lenjina"

Samostalna i nezavisna, puna gordosti i ideja, Nadežda Krupskaja jedna je od važnijih žena u ruskoj istoriji, a njeno angažovanje na polju literature, pedagogije i društva neosporno je uticalo na status žena u Rusiji. Nažalost, činjenica da se Krupskaja nije ostvarila kao majka donekle je njeno zalaganje bacalo u senku, a u društvu je bila jedna od glavnih tema tračeva i raznih priča - glavni krivac tome bila je autoimuna bolest zbog koje Nadežda ne samo da nije mogla imati decu, već je ona svake godine njeno telo lišavala ženstvenosti i lepote. Veza Lenjina sa Inesom Armand za nju je, u svetlu progresije bolesti, bila nešto neizbežno: svom suprugu, Lenjinu, dala je potpunu slobodu i razumevanje, a sa njegovom ljubavnicom održavala tople, gotovo prijateljske odnose.

Delatnost Krupske nakon smrti Lenjina ostavila je značajan trag u istoriji: sa jedne strane trudila se da zaustavi postavljanje komandno-administrativnog sistema, dok se sa druge strane potpisivala na svim dokumentima koji su inicirali osudu bivših saratnika.

Mata Hari - "kraljica plesa" osuđena za špijunažu 

Život Mata Hari sjajan je primer stremljenja ka slavi i raskoši po svaku cenu. Isprva plesačica, a zatim i špijunka - Mata Hari se korak po korak približavala ciljevima koje je postavila, ne ispuštajući iz vida i to da je važno ne samo zadobiti poverenje i divljenje publike, već ga i zadržati. Obična priča o razvedenoj ženi brzo je zamenjena legendom o naslednici indijskog trona, koja je svojevremeno bila toliko uverljiva, da niko nije mogao ni posumnjati ili dovesti u pitanje carsko poreklo obične kuritzane.

Mata Hari se sa neverovatnom lakoćom uživela u ulogu i osvajala srca najuticajnijih muškaraca njenog vremena, a broj njenih "žrtava" može samo da se pretpostavi - od kompozitora Žula Masnea koji je pokušao da se "obračuna" sa sopstvenim životom, do nemačkog princa Vilhelma koga je pukom srećom "otreznio" imperator. Kao što to često biva, Mata Hari se zanela i više nego što je trebalo, a želja da služi odjednom dvojici vladara koštala ju je života: Francuska ju je okrivila za špijunažu u korist Nemačke, a bivša "kraljica plesa" osuđena je na streljanje.

Posle surovog lišavanja života, Mata Hari se setio samo njen bivši muž, koji je do poslednjeg daha verovao da "kakav god ona život vodila, takvu smrt nije zaslužila".

Lejdi Di - "kraljica srca" čiji je kraj ostao zagonetka

Treća najuticajnija ličnost britanske istorije, Princeza Dajana, oduvek je važila za miljenicu engleske nacije, iako se ni po čemu nije "uklapala" u uobičajene standarde koje je nametala kraljevska porodica. Njena dobrotvorne aktivnosti i lični kvaliteti predstavljali su svojevrsni etalon, primer kome treba težiti i diviti se.

Ipak, preterano interesovanje medija za njen i život njenog supruga kreirali su donekle pogrešnu sliku o njoj, koju je njena misteriozna smrt u saobraćajnoj nezgodi samo dodatno "nahranila", a Lejdi Di predstavljena je kao mučenica. U smrti britanske miljenica i zaista ima dosta nejasnoća, a jedno od pitanja koje i danas mnoge muči jeste zbog čega je princeza, koja je u nakon nezgode i dalje davala znake života, u bolnicu stigla tek nakon dva sata.

Baba Vanga - proročica ili dobro izreklamiran biznis

Samo spominjanje njenog imena u društvu budi oprečne reakcije: jedni smatraju da je njenim zaslugama olakšan život velikom broju ljudi, dok drugi navode da njena proročanstva nikada nisu obistinjena, a da je baba Vanga samo "dobro izreklamiran državni biznis projekat". Vangelija je od malena pokazivala svoju "čudnu prirodu", a kako je govorila, nju je često posećivao "tajanstveni jahač" koji je njen dar otkrio. Nažalost, delatnost bugarske proročice bila je prekrivena velom mitova i nagađanja, a tome su dodatno doprinele i mnoge javne ličnosti koje su "podgrevale" priče o ispunjenju njenih predskazanja.

Frida Kalo - ekstravagantna umetnica koja je osvojila srce Trockog

Uprkos fizičkim i duševnim patnjama koje su iz godine u godinu bivale sve veće, jedna od najpoznatijih žena u istoriji, Frida Kalo, živela je ispunjenim životom, a kako je i sama govorila, u životu je doživela dve katastrofe: prva je bila saobraćajna nezgoda koja je prouzrokovala težak oblik invaliditeta, a druga je bila kada je upoznala Dijega Rivijeru, čije su prevare dovodile Fridu do ludila, iako se trudila da mu "progleda kroz prste".

Zatvaranje u sebe dosta je uticalo na njenu umetnost, a sa vremenom je svoj fokus stavila na autoportrete koji su bili puni simbolike i fetiša vešto uklopljenih sa meksičkim notama. Kroz svoj buran život Frida nije odustajala od razuzdanosti i ekstravagancije u svemu: kada se pilo - ona je pila najviše, kada se pušilo - pušile su se najbolje cigarete, a psovke i nepristojne pesme oduvek su bile "njen separe". Svojevremeno se dosta spekulisalo i o njenoj vezi sa Trockim, koji je ostao oduševljen harizmom meksičke umetnice.