Koje cveće donosi sreću mladencima na dan venčanja

Narcisi, lale i frezije - ne, nikako! Ali zato božur donosi sreću mladencima! Nakon uskršnjih praznika počinje sezona venčanja, a jedan od glavnih elemenata svake proslave je cveće. Koje cveće se smatra najsrećnijim za mladence, a koje ne bi trebalo nikako da bude deo svedbene dekoracije?

Proleće je doba godine koje karatketriše početak novog ciklusa u prirodi, početak života, pa će se većina parova odlučiti da baš u ovom periodu napravi svoje venčanje. Pastelne i svetle boje preovlađuju tokom ovog godišnjeg doba i izbor je veliki, međutim iako želite da dodate vašem slavlju eksploziju boja, postoji cveće koje bi trebalo izbegavati, ali i ono koje je odličan izbor.

DA za božure

Božur je jedan od najtraženijih cvetova za venčanja. Ovaj lep cvet je savršen za bilo koju vrstu dekoracije. Ovi bujni cvetovi vekovima su deo venčanja u Kini, gde se smatra da donose bogatstvo, a često su izvezeni na odeći nevesti i deo su bidermajera. U Koreji predstavljaju bračnu sreću i strast i koriste se za deo gde sede mlada i mladoženja.

DA za orhideje

Mnoge sorte orhideja cvetaju u proleće. Živopisne su i mogu da daju pravi pečat svakom venčanju jer dolaze u hiljadama vrsta, u skoro svakoj boji koju možete da zamislite. Takođe su odlična opcija za alergičare jer se njihov polen skoro nikada ne prenosi vazduhom.

NE, nikako za narcis

Ovo predivno cveće je delikatno i dodaje dašak pastela svakom venčanom dekoru, ali njihove stabljike mogu da izazovu loše reakcije. Naime, sluz iz isečenih stabljika narcisa zapravo može izazvati razne dermatitise poznate kao "svrab narcisa". A gosti koji se češkaju ili mladenci sa osipom je nešto što svakako niko ne želi.

NE, kažemo freziji

Ovaj luksuzni cvet poznat je po svom prepoznatljivom mirisu i cvetovima koji dolaze u raznim bojama. Međutim, iako je njegov miris lep, može izazvati alergije. Kijanje i svadba, ne nikako!

NE, ćemo teška srca reći lalama

Lale simbolizuju proleće i mnogi žele upravo ovaj cvet na svojim proslavama, ali mnogi zanemaruju da glavice lala mogu biti prilično teške nakon što su stabljike oslabljene od sečenja. Ovo cveće će pasti nedugo nakon što se odseče, pa neće biti estetski dobar izbor za vaš veliki dan. Ostavićemo lalu za medeni mesec.

Koje cveće "donosi sreću" mladenicima u drugim zemljama

Ruže

Simboli ljubavi i plodnosti, ruže igraju značajnu ulogu na venčanjima u Grčkoj, gde se latice ruže i pirinač bacaju na mladence, dok kruže oko oltara po treći i poslednji put, označavajući trenutak kada se zvanično smatraju venčanim. U mnogim drugim zemljama, latice ruža često se bacaju na parove koji napuštaju svoju ceremoniju, odlazeći na medeni mesec, a na ovaj način se poziva ljubav i izobilje.

Ruzmarin

U našoj zemlji se tradicionalno prave cvetovi kojima se kite mladenci i gosti na svadbi, ali nismo samo mi vlasnici ovog običaja. Češke deveruše su nekada nosile ovaj simbol plodnosti i sećanja kao vence u kosi.

Jasmin

Ovaj cvet prelepog mirisa uobičajen je prizor na venčanjima na Havajima, gde neveste nose krunice napravljene od lokalnog belog jasmina. U Indiji, svatovi dobijaju male vence od jasmina, koje nose oko zgloba ili u kosi.

Lavanda

Irske neveste su tradicionalno nosile ovu aromatičnu biljku kao simbol odanosti. Osim toga, prema aromaterapiji, smatra se da miris lavande smiruje anksioznost i stvara spokoj.

Ljiljan

Na polinezijskim venčanjima službenik veže ručne zglobove para vencima zimzelenog ljiljana, svetog cveta za koji se smatra da tera zle duhove i privlači pozitivne.

Cvet pomorandže

Nije takmičenje, ali da postoji jedan najsrećniji cvet, ovaj cvet bi mogao biti pobednik. Simbol je čistoće i plodnosti u kineskim, indijskim, persijskim i mnogim evropskim kulturama, jer drvo pomorandže daje i plod i cvet. Osim toga, nakon što ga je kraljica Viktorija nosila u kruni na svom venčanju 1840. godine, ovaj cvet je postao izuzetno popularan u Evropi.

Đurđevak

Kejt Midlton je nosila ovaj tradicionalni venčani cvet, koji simbolizuje čistoću i povratak sreći. Takođe je jedno od najdominantnijih cveća na katoličkim venčanjima, jer se kaže da je cvet izrastao iz suza koje je Marija isplakala tokom raspeća.

Neven

U Engleskoj tokom Tjudorovih dana, neveste su nosile nevene, za koje se smatralo da su afrodizijaci (jestivi su i izgledaju odlično kada se nađu unutar koktela, pa se nekada tako služe i na venčanjima). Neven se takođe često pojavljuje na indijskim venčanjima kao jedan od povoljnih cvetova u vencima koje par razmenjuje tokom ceremonije.

Maslinove grančice

Srebrnozelene maslinove grančice, koje su razmenjivane na kraju rata u starom Rimu, a korišćene za krunisanje pobednika Olimpijskih igara u Staroj Grčkoj, pre svega su predstavljale simbol mira. A grane bilo kog voćnog drveta predstavljaju plodnost.

Gardenije

Na Tahitiju, jedna vrsta gardenije, a koju nevesta nosi na venčanju, simbol su ljubavi i čistoće.