Magazin

Visoke štikle i karmin kao znak ekonomske krize

Moda i šminka mogu biti pokazatelj da živimo u teškim vremenima
Visoke štikle i karmin kao znak ekonomske krize© Pixabay/zekebolden

Analiza tržišta je pokazala zanimljivu vezu karmina i visokih potpetica sa svetskom ekonomijom kroz decenije. U proteklih godinu dana, nakon pandemije, veoma visoke štikle se pojavljuju na revijama dizajnera poput Vivijen Vestvud, Fendi i Versaće. Prema ''Gardijanu'', vrlo visoke cipele na štiklu najviše se kupuju kada je ekonomsko stanje sveta nestabilno. Tokom naftne krize 70-tih godina, u Americi su počele da se nose velike, šarene platforme i ovaj trend se proširio po Evropi. U periodu tokom, i posle velike recesije 2008. godine, izuzetno velike potpetice su bile u trendu duže nego što je ikada zabeleženo do tada. Iako visoke potpetice nikada nisu potpuno nestale sa tržišta, ovakve promene u statistikama su dovoljno upečatljive da se može povući ovakva paralela sveta mode i ekonomije.

Ono što nam ovakav artikal donosi je osećaj slobode i privremenog bega od realnosti. Nositi lepe cipele ili počastiti se malim luksuzom poput karmina koji nam ulepšava izgled i raspoloženje, od neprocenjive je važnosti u teškom i neizvesnom vremenu.

Šminka takođe može biti pokazatelj ljudske reakcije na teška vremena. U godini nakon pandemije, prodaja proizvoda za usne na globalnom nivou se skoro udvostručila pogotovo nakon velikog pada prodaje tokom perioda nošenja maski, piše ''Forbs''. Razlika između karmina i visokih cipela je udobnost i praktičnost. Za one kojima štikle nisu obuća za svaki dan, mali detalj na usnama je sasvim dovoljan za efektnu, ali i brzu transformaciju. Takođe, mnogi koji se opredeljuju za karmin, su pokazali sklonost ka kupovanju ovog proizvoda skupih brendova.

U teškim vremenima, odabir upečatljivih i skupocenih predmeta je zapravo neka zlatna sredina. Mnogi sebi ne mogu priuštiti veće luksuzne komade poput torbe ili haljine, pogotovo kada nam ekonomski stručnjaci preporučuju da budemo štedljivi. Ipak, jedan kvalitetan i mali predmet deluje kao dovoljno prihvatljiv trošak, uprkos stanju u svetu. 

image