Kako su ruske torte dobijale svoja imena

Rusi su veliki poštovaoci slatkiša – raznoraznih kolača, torti i čokolade, a gotovo uvek se uz tradicionalno ispijanje čaja posluži i nešto slatko, pa makar i samo da se malo "zagolica" nepce. Svoje zanimljive nazive ruski slatkiši često duguju evropskim gradovima koji sada pored bogate kulture mogu da se pohvale i "slatkim" pridevom.

Pred ruskim kuvarima istorijski su stajali važni zadaci: ne samo da su oni morali da naprave slatkiše koji će se topiti u ustima imperatorskih porodica a kasnije i naroda, već i da svojim kreacijama nadenu adekvatno ime koje će lako da se pamti i nepogrešivo asocira na njihovih ruku delo. Tako u Rusiji postoje Lenjingradska, Kijevska i Praška torta, a koji su još gradovi poslužili kao inspiracija kuvarima za njihove kolače i torte – otkrivamo u nastavku.

Minska torta – slatke pečurkice na kišnoj poljani

Po glavnom gradu današnje Belorusije, a tadašnje Beloruske SSR, ruski kuvari nazvali su zanimljivog oblika voćnu tortu koja je nastala sedamdesetih godina prošlog veka u jednoj od sovjetskih kuhinja, a pored ovog dosta tradicionalnog naziva, on ima još dva, u narodu popularna imena: Pečurkice ili Jesen. Svoje nesvakidašnje narodsko ime Pečurkice duguju samom izgledu ove ukusne kompozicije: torta po obliku podseća na šumsku poljanu posle kiše koja je ukrašena brojnim, pečurkama koje niču iz zemlje. Danas se ova torta može pronaći tek u ponekom restoranu hotela ili poslastičarnici, a zamenili su je popularne "umanjene" verzije – sitni kolači u obliku pečuraka.

Lenjingradska torta – konjak i čokolada za neponovljivi ukus

Jedna od najboljih ruskih torti koja se proslavila i izvan njenih granica svoje ime dobila je po severnoj prestonici, a smatra se da je ona bila svojevremeno konkurencija svima omiljenoj Kijevskoj torti o kojoj će kansije biti reči. U osnovi ove baršunaste poslastice su kore sa konjakom i čokoladna krema, dok je na vrhu torta dekorisana kremastim cvetićima i čokoladnom glazurom. O popularnosti ove torte svedoče i žitelji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, koji pamte kako su u redovima stajali ispred prodavnica kada bi se Lenjingradska torta pojavila na rafovima. Na sreću, sovjetska vremena i ovakve nestašice ostali su u dalekoj prošlosti, a danas se legendarna torta može pronaći gotovo na svakom koraku.

Kijevska torta – zaboravljena belanca koja su ispisala istoriju sovjetskog poslastičarstva

Ova vazdušasta "raspodija ukusa" kako je neki nazivaju nastala je davne 1956. godine u fabrici slatkiša u današnjoj prestonici Ukrajine, a zasluge za ovu tortu pripadaju Nadeždi Černogor, koja je u tom trenutku imala jedva 17 godina života i tek počinjala svoju karijeru u poslastičarstvu. Kijevska torta u njenoj kuhinji rodila se sasvim slučajno: mlada Nadežda je jednom zaboravila da odvojena belanca stavi u frižider, a kako je rukovodstvo ne bi grdilo zbog ove nesmotrenosti, ona je brže bolje napravila kremastu tortu u koju je ubacila žumanca koja su joj ostala. Kada je torta bila gotova, a Nadežda poslužila kolege i nadređene, svi su ostali oduševljeni – mlada devojka ne samo da je izbegla kaznu, već osmislila i ponos sovjetskog poslastičarstva.

Torta Moskva – omiljena torta ruskih kosmonauta

Ruska poslastičarska scena bila bi nezamisliva da na njoj nema torte posvećene glavnom gradu Rusije, Moskvi, a ovo remek-delo od tri vazdušaste kore između kojih se nalazi čokoladni, vanila i fil sa ukusom jagoda dugo vremena je tražilo svoj put do srca potrošača koji su svoj izbor gotovo uvek zaustavljali na Lenjingradskoj ili Kijevskoj torti. Ova nepravda ispravljena je tek 2015. godine kada su moskovski poslastičari odlučili da tortu "unaprede" dodavši u kore lešnik i popularno ušećereno mleko "sguščonku". Ovakva verzija brzo se dopala Rusima: sada se u gotovo svakom kafiću ili restoranu torta Moskva nalazi među najprodavanijim slatkišima, a koliko je ukusna svedoči i činjenica da ulazi u sastav specijalnog menija za kosmonaute!