Magazin

"Po jutru se dan poznaje" - pravilnim buđenjem do dobrog raspoloženja

Korišćenje mobilnog telefona odmah nakon buđenja, odlaganje alarma i naglo ustajanje iz kreveta su navike koje koje uzrokuju stres i utiču na našu produktivnost i energiju. Jutarnja rutina umnogome utiče na naše raspoloženje i produktivnost tokom dana, a nepravilan početak dana može ga i potpuno pokvariti.
"Po jutru se dan poznaje" - pravilnim buđenjem do dobrog raspoloženja© Canva / Anton Estrada

Gotovo trećinu života provodimo u snu – procesu tokom koga se naši mozak i telo odmaraju i regenerišu od dnevnih aktivnosti, a jutarnji rituali odmah nakon buđenja iz sna značajno utiču na ostatak dana. Zbog toga je važno da dan započinjemo na pravilan način, a navike koji nikako nisu poželjne u prvim trenucima buđenja eliminišemo zarad boljeg i zdravijeg života. Koje su to četiri navike koje su zasluženo dobile titulu "najslabija karika" jutarnje rutine i čije izbacivanje će vam doneti više pozitivne energije i produktivnosti?

Odlaganje alarma ili podešavanje više uzastopnih budilnika

Najbolja "investicija" u dobar osećaj i raspoloženje od ranog jutra jeste odricanje od nekoliko uzastopnih alarma i buđenje već posle prvog zvona, budući da popularnih "još samo 5 minuta" našem organizmu ne čini ništa dobro – posle tih 5 minuta probudićemo se još pospaniji i vrlo verovatno džangrizavi i neraspoloženi. Za jednostavnije ustajanje ranom zorom može pomoći održavanje takozvane "higijene sna": ne samo da je organizmu od velikog značaja odlazak na spavanje u isto (ili približno isto vreme), već je važno i odreći se korišćenja elektronskih uređaja ili čitanja knjiga i časopisa najmanje sat vremena pre odlaska u krevet.

Korišćenje mobilnog telefona odmah nakon buđenja

Jedna od najrasprostranjenijih loših navika danas ima mnogo negativnih posledica: pre svega – oduzima mnogo vremena dok sanjivi prelistamo društvene mreže, mejlove i "mesindžere", drugo – kontakt sa "gedžetima" tik nakon buđenja veoma loše utiče na naš nervni sistem, a primećeno je i da se razvija povišen nivo anksioznosti i snižava produktivnost, i za kraj treće – postoji velika verovatnoća da ćete "u zanosu" zaboraviti na vreme i zakasniti gde god da je trebalo da krenete.

Naglo "iskakanje" iz kreveta

Sama činjenica da ste otvorili oči još uvek ne znači da se organizam probudio u potpunosti: buđenje bi trebalo da bude da bude postepen proces u kome se telo privikava na javu, a nikako šokantan trenutak "iskakanja" iz kreveta. Kako biste zadali organizmu pravilan tonus za ceo dan pred vama i prevenirali povišenu napetost poželjno je nakon buđenja malo odležati u krevetu, protegnuti se i odraditi vežbe disanja ili laganu gimnastiku kako bi se mozak i kardio-vaskularni sistem pokrenuli, a zglobovi razmrdali pre stajanja na noge.

Jutarnja kafa na prazan stomak i preskakanje doručka

Sada kada smo "savladali" prve korake od buđenja do ustajanja iz kreveta, na red je došla druga najzastupljenija loša jutarnja navika: kafa na prazan stomak i preskakanje doručka. Ne samo da je jaka kafa "ubica" za želudac i njegovu sluznicu, već i preskakanje doručka veoma nepovoljno utiče na ceo organizam i lučenje hormona. O važnosti prvog obroka tokom dana ispisano je na hiljade redova i ispričano na hiljade priča koje možemo sumirati u jednu jedinu rečenicu: pravilan i nutritivno izbalansiran doručak glavni je pokretač metabolizma i dobrog osećaja koji će nas pratiti kroz dan. Pronađite doručak koji vam godi i čini sitim, a ukoliko ujutru ipak volite da odremate duže postoje i obroci koji se mogu spremiti uveče pred spavanje. Ukoliko vam je ponestalo ideja za brzinski obrok "danas za sutra", evo i predloga:

image