Studija duga 17 godina otkrila koji je najstresniji posao na svetu

Gotovo da nema posla koji s vremena na vreme nije stresan, a u studiji koja je sprovođena tokom 17 godina na ukupno 136.000 učesnika, naučnici su otkrili koji posao je najstresniji.

Mnogi bi nejverovatnije rekli da je su na vrhu liste poslovi kao što su neurohirurg, berzanski broker, vozač, pilot. Ova zanimanja sigurnoe jesu na mnogim sličnim listama, ali ovaj put nisu na vrhu najstresnijih, prenosi britanski "Telegraf".

Ma koliko čudno zvuči, najstresniji na svetu je konobarski posao, tako bar tvrdi studija Južnog medicinskog univerziteta u Kini, a argumenata je nekoliko.

Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom. Iako je faktor stresa izuzetno visok, još važnija je činjenica da paralelno, konobari imaju niska primanja, ne dobijaju nagradu za dobro obavljen posao, kao ni uvažavanje, a ujedno se i ne osećaju cenjeno. I upravo ih je ova kombinacija i dovela na vrh neslavne liste. 

U okviru ove studije, kineski naučnici su otkrili da slabo plaćeni poslovi sa velikim opterećenjem, kao što je konobarisanje, dovode zaposlene u daleko veći rizik od srčanih oboljenja a šanse da dožive ishemijski moždani udar povećavaju se za 58 posto.

"Poslovi sa visokim nivoom stresa mogu prouzrokovati nezdrav način života, dovesti do loših navika u ishrani, pušenja i nedostatka fizičke aktivnosti," smatra doktor Dingli Zu sa Južnog medicinskog univerziteta u Kini.

Takođe, studija je otkrila da je stres uzrok mnogo češćem konzumiranju cigareta i alkohola među konobarima.

Naučnici smatraju da stres na poslu u velikoj meri zavisi od osećaja kontrole i poštovanja. Dok lekari, profesori i drugi profesionalci mogu imati mentalno opterećujuće poslove, oni se osećaju osnaženim i poštovanim i zato njihovi poslovi nisu toliko stresni. Nasuprot tome, oni na poslovima u uslužnoj delatnosti često su podložni hirovima kupaca i menadžmenta. Ova studija objavljena je u časopisu Neurolodži (Neurology).